La defensora del poble recorre al TC la llei catalana d'acolliment d'immigrants

|

EP.- La Defensora del Poble, María Luisa Cava de Llano, ha recorregut davant el Tribunal Constitucional (TC) la llei d'Acolliment i Integració d'Immigrants aprovada pel Parlament de Catalunya a l'abril i que considera el català com a primera llengua d'acolliment.

En declaracions a Europa Press, el diputat del Grup Mixt en el Parlament i impulsor de la iniciativa, José Domingo, ha expressat la seva satisfacció pel recurs i ha remarcat que és "plenament coherent" amb la sentència del TC sobre l'Estatut, que considera inconstitucional fixar el català com a llengua "preferent" perquè "discrimina" al castellà.

"La sentència del TC és molt clara", ha reiterat Domingo, i ha assenyalat la inconveniència que suposa per als immigrants aprendre català si després es traslladen a un altre lloc de l'Estat. "Es tornaran bojos", ha reblat el diputat, qui va traslladar al maig la llei d'Acolliment al llavors Defensor del Poble, Enrique Múgica.

Segons ha explicat, Múgica es va comprometre a estudiar el cas encara que va ajornar qualsevol decisió a l'espera de la sentència del TC sobre l'Estatut, que també va rebutjar que la Generalitat tingui "competència exclusiva en matèria de primer acolliment" d'immigrants, tal com figura en l'article 138.1 de l'Estatut.

Per a Domingo, la llei d'Acolliment deu ara modificar-se per satisfer el desig dels immigrants a Catalunya de rebre el primer acolliment en castellà.

Fuentes de la Secretaria d'Immigració de la Generalitat han precisat a Europa Press que encara no han rebut cap notificació oficial sobre el recurs, per la qual cosa han declinat fer valoracions a l'espera de rebre-la.

El govern, amb el català

La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, defensa l'aplicació de la Llei d'acollida, aprovada el mes d'abril passat al Parlament, com una actuació necessària i urgent per promoure la cohesió social i la igualtat d'oportunitats de totes les persones que viuen a Catalunya i rebutja el recurs interposat pel Defensor del Pueblo.

La consellera recorda que aquesta llei va rebre el suport del 90% del Parlament i va ser el resultat d'un ampli debat previ a tot Catalunya. A més, el Consell de Garanties Estatutàries, també va avalar per unanimitat la norma com a respectuosa de la Constitució i a l'Estatut, quan el PP i Ciutadans van portar la llei davant aquesta institució.

L'esperit i els objectius explícits d'aquesta llei, pionera al sud d'Europa, són promoure l'autonomia i la igualtat d'oportunitats de les persones immigrades i les retornades a Catalunya, així com remoure els obstacles que ho impedeixen a causa, principalment, de la manca de coneixement de la llengua i el desconeixement de la societat d'acollida, el mercat de treball i la seva legislació. L'objectiu és fer efectiu el principi d'igualtat i assolir, així, una major cohesió social.

La Llei d'acollida estableix el català com a llengua vehicular de la formació, entre altres motius, perquè està demostrat que quan es comença per aprendre el castellà no sempre s'acaba coneixent el català i, en canvi, tothom que comença per aprendre el català acaba coneixent totes dues llengües. L'aprenentatge de la llengua és un factor important d'integració per a les persones nouvingudes, per a l'augment de la seva autonomia i per a l'establiment de millors relacions socials i d'una participació més efectiva.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH