El Govern allarga sis mesos més l'ajuda dels 400 euros pels aturats

|

EP.- L'executiu prorrogarà a partir d'avui, per segona vegada, l'ajuda de 426 euros destinada als aturats que ja van esgotar la seva prestació per desocupació durant sis mesos més més, tot i que no serà fins al Consell de Ministres extraordinari del pròxim 20 d'agost quan s'aprovi aquesta decisió.

El conegut com a programa temporal de protecció per desocupació i inserció (Prodi), que es dirigeix a aturats sense ingressos que no hagin gaudit d'aquesta ajuda, es va aprovar l'agost passat, si bé no es comença a comptabilitzar fins a novembre, amb les primeres ajudes.

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha calculat que les dues primeres fases d'aquesta prestació no contributiva ja han beneficiat 570.000 persones fins a finals de juliol, i ha justificat la nova pròrroga en la taxa de cobertura del 80% als més de 4,6 milions d'aturats.

El Govern va aprovar el mes d'agost passat aquesta ajuda temporal durant sis mesos com a mesura conjuntural per minimitzar l'impacte de la crisi, i que tres mesos després va aplicar amb caràcter retroactiu des de l'1 d'agost a instàncies dels grups parlamentaris.

La nova pròrroga dels 426 euros no arriba exempta de polèmica. Durant el mes de maig diferents membres del Govern van plantejar la revisió d'aquesta ajuda conjuntural, com la secretària general d'Ocupació, Maravillas Rojo, qui va deixar oberta la porta a estudiar "si és procedent o no la pròrroga del Prodi".

Aquestes paraules van ser matisades dies després pel ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, en apressar-se a assegurar que l'executiu no tenia a l'agenda retirar els 426 euros, pel qual va descartar "posar en crisi" aquesta mesura.

426 euros el 2010

La quantitat del Prodi correspon al 80% de l'indicador públic de renda d'efectes Múltiple (IPREM), que el 2009 va ser de 420 euros, i que aquest any puja als actuals 426 euros.

La pròrroga del Prodi es destina als desocupats menors de 65 anys que extingeixin les seves prestacions contributives i subsidis d'atur entre el 16 de febrer i el 15 d'agost del 2010, tots dos inclusivament, i no l'hagin percebut durant la seva primera fase.

Alhora, l'ajuda es limita a les rendes superiors al 75% del salari mínim interprofessional -- que es va situar en 474,98 euros mensuals el 2010-- i adquireixin el compromís de participar en un itinerari actiu d'inserció laboral.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH