L'economia espanyola creix un 0,2% en el segon trimestre

|

EP.- L'economia espanyola ha crescut un 0,2% en el segon trimestre de l'any, una dècima superior a la del trimestre passat, tot i que es va anotar una caiguda del 0,2% en taxa interanual, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb aquest lleu creixement intertrimestral, l'economia espanyola encadena dos trimestres consecutius en positiu, després que sortís de la recessió en els primers tres mesos de l'any en créixer un 0,1%.

De manera semblant als últims trimestres, l'activitat global modera la seva contracció, havent decrescut 1,1 punts que en el trimestre passat (-1,3%). Aquest resultat, segons l'INE, és conseqüència fonamentalment d'una contribució menys negativa de la demanda nacional.

Des del Govern no es preveu que l'economia espanyola hagi de registrar aquest any algun trimestre negatiu, tot i admetre que el creixement del PIB durant el tercer trimestre serà inferior al registrat en el segon.

Coincideix amb el Banc d'Espanya

Les xifres de l'INE, que publicarà les dades definitives del segon trimestre el pròxim 26 d'agost, coincideixen plenament amb les que va difondre divendres passat el Banc d'Espanya, que va destacar que l'activitat va mantenir durant el segon trimestre una "pauta de recuperació semblant a la del primer", en un entorn d'"acusada" volatilitat dels mercats financers i de crisi de confiança "molt aguda".

Tot i això, adverteix que la consolidació de la recuperació que va iniciar l'economia, amb taxes de creixement que "seguiran i han estat febles encara durant alguns trimestres més", requereix "una ràpida i ferma instrumentació dels plans de consolidació fiscal compromesos i de les reformes estructurals aprovades o anunciades".

Més encara, el Banc d'Espanya considera que el pla de consolidació fiscal està subjecte a "riscos apreciables", ja que qüestions com el sostre de despesa per al 2011 o les retallades en les comunitats autònomes han de ser "detallades". En aquest sentit, avisa que "el Govern ha d'estar preparat per instrumentar mesures fiscals restrictives addicionals si la consecució dels objectius pressupostar-vos es veiés en perill".

"Així, el seguiment de l'execució pressupostària i la ràpida posada en pràctica de les mesures ja aprovades queden crucials en la conjuntura actual de manera que es garanteixi la credibilitat de la sendera d'ajust en el mitjà termini", postil·la.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH