El CAC recomana als periodistes tenir en compte la diversitat dels joves

|

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha elaborat un decàleg per un tractament informatiu adequat de les persones joves. El codi d'autoregulació, adreçat als comunicadors, inclou deu punts, entre els quals es convida a no tractar les persones joves com un col·lectiu homogeni sinó tenint en compte la diversitat.

El document s'inclou en el projecte Joves i mitjans de comunicació, impulsat per la Secretaria de Joventut, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, el Col?legi de Periodistes de Catalunya i el CAC, i té l'objectiu de fomentar el paper de les persones joves com a productores d'informació sobre elles mateixes, entre d'altres.

El decàleg és fruit de les conclusions de l'estudi "El tractament informatiu de les persones joves als mitjans de comunicació", elaborat pel CAC, i d'un procés participatiu amb periodistes, professionals de joventut i entitats juvenils, i ha estat validat pel grup de treball Joves i mitjans de comunicació, format per institucions i agents del món periodístic i juvenil.

En concret, l'estudi sobre el tractament informatiu del joves, que es va presentar el juliol d'enguany, mostrava que les persones joves, definides com a persones d'entre 15 i 29 anys, solen aparèixer en els informatius de televisió en rols residuals, la qual cosa reforça els estereotips sobre el jovent.

L'informe del CAC assenyalava que els joves tenen presència en tres àmbits principals: el social (com la immigració o els accidents de trànsit), el policial-judicial i l'educatiu. En tots els casos, en predomina una visió especialment problematitzada.

Les recomanacions proposen als mitjans evitar les simplificacions i l'ús dels estereotips quan s'informa de les persones joves i no tractar-les com un col?lectiu homogeni sinó tenint en compte la diversitat, amb especial cura de la cobertura informativa de les persones joves nouvingudes i dels col?lectius en risc d'exclusió social, a més de fomentar la visibilitat de les dones joves.

El decàleg assenyala la conveniència de no culpar les persones joves dels problemes o de les conductes socials dels quals no són directament o únicament responsables, i tractar amb rigor i responsabilitat les notícies en casos de violència, drogues, assetjament o qualsevol altre fet delictiu, per tal de no criminalitzar les persones joves, en general.

Cal que els mitjans donin veu i accés als col?lectius juvenils implicats socialment, i utilitzar les persones joves també com a font informativa, és a dir, com a persones expertes i creadores d'opinió tant quan es parla de qüestions juvenils com de temes que afecten a tota la societat.

El CAC, que té entre les seves funcions fomentar l'autoregulació dels prestadors de serveis de comunicació audiovisual, elabora recomanacions adreçades als mitjans audiovisuals. Els codis de regulació elaborats anteriorment tracten temes com ara la participació de menors en els programes de televisió, la publicitat de joguines, la immigració, la teleporqueria, les tragèdies personals, l'anorèxia, les drogues, el món rural i la violència masclista.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH