"És la vaga general amb més arguments"

|

P. Alegre.- Les parets del seu nou despatx, blanques, són un clar exemple de l'ocupat que està Josep Maria Àlvarez, secretari general de UGT a Catalunya. Les contínues protestes contra la crisi i la preparació de la vaga general no li han donat temps per decorar el seu espai laboral, però a ell només li preocupa que la vaga detingui la reforma laboral, "la més agressiva que s'ha fet contra el moviment obrer al nostre país des de la democràcia", la qual assegura que "ens apropa més al Marroc que a Alemanya".

--Com es prepara la vaga general?
--Bé, jo crec que és la vaga general amb més arguments i amb arguments més nítids, perquè el propi Govern i la resta de grups que han donat suport al Govern, fonamentalment Convergència i Unió i PNB, doncs, han dit clarament el que volen és abaratir l'acomiadament, de manera indiscriminada per a tots. Per tant, no hi ha objectius de creació d'ocupació, no hi ha motius de canvi de model productiu, al contrari, crec que amb aquesta reforma es perpetua i s'empitjora el model productiu que té el nostre país i per tant crec que ara hem d'utilitzar tots els mitjans al nostre abast per poder arribar a la gent. La xarxa del sindicat, que són els delegats i delegades de totes les empreses, en el cas de Catalunya, entre Comisions i UGT són més de 50.000 i per tant som moltes persones que predicarem en els propers dies i setmanes perquè la gent conegui fins quin punt aquesta reforma és nefasta, segurament la més agressiva que s'ha fet contra el moviment obrer al nostre país des de la democràcia.

"Aquesta reforma laboral està a la alçada del que mai hagués pogut somiar la patronal més dura"

--Al febrer, vostè assegurava que no convocaria una vaga general perquè s'aprofités la dreta i la ultradreta. En què ha canviat tant el panorama?
--Ha canviat molt, perquè estàvem parlant d'un govern que mantenia drets i fins i tot els millorava. Ara estem a l'agost amb un Govern que ha fet una retallada brutal des del punt de vista de la funció pública, dels drets relacionats amb les persones, amb la no aplicació de la llei de dependència o la congelació de les pensions, i que ha lliurat una reforma laboral que està a la alçada del que segurament mai hagués pogut somiar la patronal més dura d'aquest país. Per tant, les circumstàncies han canviat i el problema de l'extrema dreta ja s'ho farà el Govern, perquè nosaltres estem a les trinxeres de la defensa dels drets de la gent i això passa per sobre de les posicions polítiques del moment, per entendre'ns.

--Diferents veus assenyalen que la vaga general arriba molt tard, que s'hauria d'haver convocat molt temps abans creu que tenen raó?
--Aquesta és una música que em sona, perquè sempre ho fem malament per a alguns, hem estat molt temps sense manifestar-nos. Hem convocat la vaga quan crèiem que s'havia de convocar. I per què no la convoquem al juny? Per que en el mes de juny no hi havia temps per convocar-la, juliol no és un mes per convocar una vaga general, agost tampoc, i volem que aquesta sigui una vaga de consciència, que la gent s'aturi perquè està convençuda que no pot continuar això així, perquè està convençuda que hem d'aturar els peus a aquells que creuen que la sortida a una crisi que nosaltres no hem convocat pansa per retallar els nostres drets i abocar-los a viure en pitjors condicions. I per fer això necessitem temps.

"Una part d'aquesta crisi té unes connotacions que van més enllà de les nostres fronteres"

--Però no és possible que el pas del temps, amb les vacances pel mig, que ajuden a desconnectar, a més de la victòria d'Espanya en el Mundial, que vulguem o no, ha fet que molts espanyols vegin la situació d'una altra manera, pugui fer que la gent hagi perdut la motivació per a la vaga?
--Si l'haguéssim convocat quan alguns volien hagués estat en els dies del Mundial. És possible que hi hagi gent que digui tot això i potser té la seva raó, però aquesta no pot estar per damunt si és que té per objectiu parar aquestes polítiques del Govern Español i de la dreta econòmica que mana al món i a Espanya, no pot ser una excusa per no fer-ho. Pot ser una escusa com qualsevol altra, però no per renunciar a la vaga general.

També hi ha un altre objectiu, que sigui una mobilització europea. Hi ha una part d'aquesta crisi que té unes connotacions que van més enllà de les nostres fronteres i al mateix temps que s'estan conculcant drets aquí, s'està fent a Alemanya, encara que amb bases diferents, és veritat. Després de fer la reforma a Alemanya encara estaran molt millor del que estem nosaltres, o s'han llevat a França, Portugal, Grècia... i per això nosaltres hem plantejat a la confederació europea de sindicats la necessitat que aquesta aturada coincideixi amb una convocatòria de mobilitzacions generals de tota la UE. Els diferents sindicats europeus som conscients que per aconseguir un canvi radical en les polítiques dels Govern europeus, que són totes molt semblants, fa falta una resposta en el si del continent europeu perquè els governs recuperin la funció que tenien fa un any, quan no pensaven tant en el dèficit públic i si en la reactivació econòmica. Perquè el desastre d'aquesta reforma és que va més en la direcció del creixement econòmic, per la via de la despesa pública, que la de crear condicions per al consum i el propi moviment econòmic al país. Crec que l'hem convocat quan toca i que una majoria de gent participarà de manera activa.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH