L'accès als recursos sanitaris a Catalunya és desigual

|

Segons les dades del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, encapçalat per la consellera Marina Geli, la garantia de sis mesos per a rebre intervencions quirúrgiques es compleix, però ho fa gràcies a contrastes abismals en el temps d'espera segons els centres i les regions assignades.

CCOO ha alertat que a Catalunya s'evidencien grans desigualtats en l'accés als recursos sanitaris segons els diferents territoris i institucions sanitàries, i com fins i tot en alguns sectors sanitaris, com ara en el Vallès Occidental, s'arriba al col?lapse en diversos processos diagnòstics i quirúrgics.

En el cas de les artroscòpies, mentre que a la regió sanitària de l'Alt Pirineu Aran té un temps d'espera de 1,48 mesos (44 dies), a l'àrea sanitària de Barcelona és de 5,98 mesos (179 dies). No obstant, si el centre hospitalari que correspon a la regió sanitària de Barcelona és l'Hospital Parc Taulí de Sabadell el temps d'espera per a aquesta mateixa intervenció incrementa fins a 17,58 mesos (525 dies).

Aquestes dades contrasten amb l'estadística general sobre aquesta intervenció a Catalunya, on el temps mitjà d'espera per a una artroscòpia és de 5,25 mesos, per sota del temps de garantia dels 6 mesos.

Aquesta mateixa anàlisi aplicada als temps d'espera a proves diagnòstiques dóna uns resultats semblants. Un exemple en quan a proves diagnòstiques són les ecografies ginecològiques. Una comprovació que a la regió sanitària de Lleida es tarda 13 dies en rebre, mentre que a la Catalunya central el temps s'allarga als 74 dies, sent la mitjana de tot Catalunya de 37 dies.

Des de CCOO es proposen mesures com fer les llistes i els temps d'espera públics, donar l'opció de derivar proves diagnòstiques per acurtar l'espera o que s'informi del temps de tot el procés, des de la primera visita a atenció primària fins a la intervenció. Amb això, el sindicat vol trobar solucions a la desigualtat entre territoris catalans.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH