Europe Ecologie

Redacció Catalunyapress

El fins ara director general de Greenpeace, Juan López de Uralde, deixa aquesta organització amb la intenció de muntar a Espanya un moviment polític a imatge i semblança de Europe Ecologie que ha obtingut uns molt bons resultats en les últimes eleccions europees a França (16%). Sembla que en el projecte podria integrar-se ICV, o almenys el seu màxim dirigent Joan Herrera, un cop passades les eleccions catalanes. La notícia m'ha sorprès. No perquè pensi que no hi ha espai per a una formació d'aquesta naturalesa sinó perquè crec que el discurs de Cohn Bendit i el d?Herrera tenen diferències substancials, tot i les relacions entre les dues formacions.

Cohn Bendit ha tingut èxit pel seu indubtable ganxo mediàtic i perquè el seu discurs, en contra del que podria pensar-se d'un líder de maig del 68, és modern i gens dogmàtic. Inequívocament europeista, va néixer a França i té la nacionalitat alemanya. Partidari d'un model econòmic basat en supeditar el creixement a la sostenibilitat, però amb un discurs gens estatalista. Ecologista, els seus postulats estan molt lluny del dogmatisme o fonamentalisme tan a la moda. Cohn Bendit va ser anarquista, va col.laborar amb l?SPD i defensa el federalisme europeu. No és casual que no tingués res a veure amb el partit comunista i que sigui vist com un social-liberal per l'esquerra radical. Trajectòria molt diferent a la d'Herrera, tot i la joventut d'aquest. Herrera és defensor de posicions sobiranistes difícilment compatibles amb una organització política que fa d'Europa el seu punt de referència i que pretén tenir una implantació que superi els límits nacionals o estatals. Herrera és partidari de posicions socioeconòmiques molt marcades per l'herència comunista, amb la consegüent preponderància de l'estat sobre l'individu. Herrera tendeix a caure en el dogmatisme i el fonamentalisme, difícilment compatibles amb les posicions gens puristes de Cohn Bendit. En fi que no veig a Herrera en un partit com Europe Ecologie, sinó més aviat en posicions més properes a les que van representar al seu dia els fundis alemanys.

Caldrà esperar, però si la nova formació ha de sostenir-se en els postulats i en la pràctica política d'ICV el seu futur tindrà el mateix sostre que el d'aquesta formació política. Si, en canvi, troben qui encarni el pragmatisme ecologista de Cohn Bendit les seves possibilitats són importants, encara que en el sistema polític espanyol guanyar-se un lloc al sol no és gens fàcil. En tot cas un partit com Europe Ecologie seria una novetat interessant en la política espanyola i catalana.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH