?Conclusions de les jornades del Cercle

Redacció Catalunyapress

He assistit a les jornades del Cercle d'Economia i aquestes són les conclusions que he extret del que s'hi ha dit pels nombrosos ponents.

1. Els dubtes en el rescat de Grècia han posat de manifest les insuficiències de la unió europea. Els mercats no temen per la solvència de Florida (és un exemple) però sí per un estat europeu.

2. La crisi grega i el seu possible contagi han obligat la UE ha anunciar un segon pla de rescat de fins a 750.000 milions d'euros. La contrapartida ha estat imposar a Espanya, Portugal, però també Itàlia i França, plans d'ajustament l'efecte immediat dels quals serà retardar la recuperació incipient d'aquests països.

3. El problema de la UE és el ressorgiment del "risc sobirà", que fa que Grècia pugui haver arribat a pagar fins a un 7% per cent més que Alemanya per col·locar el seu deute. Un país solvent al 3% és insolvent al 10%. Una altra vegada el problema de la manca de percepció de la UE com una economia única, tot i la moneda única.

4. La recepta clàssica per recuperar competitivitat ha estat la devaluació. La diferència d'interessos a Europa dificulta la devaluació de l'Euro, afortunadament en part ja s'està produint, però insuficientment per a economies com l'espanyola. Els aranzels tampoc són possibles. Només queda reduir costos i preus,( salaris i marges), tot i que sigui a costa de retardar la recuperació econòmica.

5. El problema d'Espanya és l'elevat atur provinent d'un gran creixement de la població activa, en bona part immigrants, per l'efecte crida de la construcció. L'esclat de la bombolla immobiliària no només ha deixat ferit de mort el sector financer, sinó que ha deixat una bossa de desocupats amb molt baixa formació, difícil de recol·locar. En altres crisis, per exemple als 70, els emigrants espanyols van tornar. Ara els immigrants no tornen als seus països i altres països europeus tampoc ofereixen llocs de treball que incentivin el moviment dins la Unió.

6. El deute públic espanyol és dels menors d'Europa, encara que el creixement del dèficit ha estat molt accelerat i hi ha dubtes sobre la recuperació de l'activitat i, per tant, dels ingressos fiscals futurs. A més, l'elevat nombre d'aturats, pensionistes, i el creixement de les ajudes socials en els últims anys, obliga a retallar la despesa pública, encara que sigui a costa de frenar la recuperació. És una exigència dels mercats que no existiria si la UE actués com un Estat i Espanya fos "la Florida europea".

7. El debat "patriòtic" entre Mas i Rajoy es decantava per als experts a favor del primer. No actuar ara per interessos electorals hauria estat perjudicial per a l'economia espanyola.

8. Rajoy va aparèixer molt crispat tenint en compte que les enquestes l'afavoreixen. La seva castellanització del cognom del president del Cercle va ser tota una declaració d'intencions que va provocar murmuris entre els assistents. La seva teoria que s'hauria d'haver iniciat l'ajust pressupostari fa dos anys no va ser ratificada pels experts, per als quals la crisi del 29 ens va ensenyar que el rigor pressupostari en temps de crisi és letal.

9. Les famoses reformes estructurals poden ser beneficioses a mig i llarg termini, però la seva incidència a curt termini és nul·la, excepte, i no és una raó menor, en el sentit que poden ajudar a donar un clima de confiança als mercats.

10. La sortida d'alguns països de l'euro és una mala solució, però pot esdevenir l'única alternativa si no s'avança en la unitat política i en la capacitat de resposta ràpida i conjunta.

Veurem què passa en les properes setmanes.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH