Els mitjans, cada cop més 'hooligans'

Redacció Catalunyapress

Denunciava Obama que és cada cop més difícil separar als mitjans els fets de les opinions. No es tracta de discutir el dret de cada mitjà a tenir la seva línia editorial. Tampoc de pretendre discutir la llibertat per jerarquitzar la transcendència i notorietat que es vol donar a allò que passa. El problema és que cada vegada és més difícil distingir entre fets, teòricament neutres, i les opinions sobre els mateixos. Molts elements ens porten a aquesta tendència. La lluita per l'audiència ?els lectors prefereixen informacions bel·ligerants que només destaquin les coses bones dels seus i el que és dolent dels altres?, els interessos econòmics, més apressants en temps de crisi; l'atomització i generalització de la informació amb motiu de l'expansió d'Internet, la multiplicació de canals televisius i de ràdio, etc.

Cada cop més els mitjans no reprodueixen el que passa al món sinó que tracten, amb èxit si són poderosos, que al món passi el que ells preconitzen. Els partits decideixen les seves estratègies en funció dels titulars de la premsa influent. La credibilitat dels mitjans està per terra, com demostren les enquestes. Però com passa amb els programes de xafarderia groguenca, tots ens en queixem, però la majoria llegim les cròniques més bel·ligerants i impúdicament manipuladores. Del Pozo, en la seva columna, destacava fa uns dies l'èxit dels "odiadors".

A Catalunya tenim en les últimes setmanes diversos exemples sobre el que dic. El cas Pretòria i les noves revelacions del cas Millet tenen tractament totalment diferent segons el mitjà de què es tracti. Les revelacions sobre la demanda a una societat de Rosell no han existit per a la majoria fins que aquest ha anunciat demandar Ingla. D'altres han recollit els arguments del Ministeri Públic però no els d'Ailanto.

En definitiva, els mitjans som cada vegada més 'hooligans': qui estigui lliure de culpa, que tiri la primera pedra. Però hauríem de fer un esforç, els més poderosos amb més raó, per complir mínimament el nostre deure de servei públic.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH