Reconeixement unànime per la Llengua de Signes Catalana

|

Carod insisteix que l'aprovació de la llei "no és una imposició ni una obligació, sinó un dret i un instrument útil per les persones que vulguin servir-se'n". La llei regula l'ús, l'aprenentatge, la docència, la recerca i la interpretació en la llengua i preveu crear una titulació universitària a les facultats d'interpretació catalanes.

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui per unanimitat la Llei de la Llengua de Signes Catalana (LSC) que "situa la llengua catalana de signes al lloc que li pertoca, li atorga l'entitat merescuda d'una llengua amb un sistema lingüístic propi", tal com ha destacat el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira. "La llengua de signes catalana és una llengua més de Catalunya i avui en aquest Parlament li atorguem la dignitat que li pertoca a través del seu reconeixement institucional", ha manifestat el vicepresident en la seva intervenció davant la Cambra.

Es tracta d'una normativa de caràcter lingüístic que regula el dret d'ús i les condicions per a l'aprenentatge, la docència, la recerca i la interpretació en la llengua de signes catalana i, alhora, preveu també la creació d'una titulació universitària a les facultats d'interpretació de les universitats catalanes. La llei beneficiarà les 25.000 persones sords i sord-cegues que s'estima que hi ha a Catalunya. Justament, a la sessió plenària han assistit un centenar de representants de les entitats i professionals que han participat activament en l'elaboració de la llei, a través del grup de treball creat en aquest sentit per la Secretaria de Política Lingüística.

Satisfacció continguda a CiU


Tot i mostrar la satisfacció per l'aprovació de la llei, la federació nacionalista, per mitjà del seu diputat Carles Puigdemont, ha manifestat també la preocupació de no haver-la dotat de suficients recursos econòmics. Tot i considerar que la llei és "un acte de reparació davant la intolerància i les prohibicions que la llengua de signes catalana ha patit al llarg de la seva història", ha advertit de l'ombra que segons ell suposa el fet que no s'hi hagi incorporat una "referència a la dotació de recursos econòmics per a l'aplicació d'aquesta llei" que podria fer perillar la seva efectivitat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH