Anima't i fes-te Bombera!

|

El cos de Bombers de la Generalitat el formen actualment 2.429 funcionaris, dels quals només un 1,11% són dones. Per això el Departament d'Interior a través del Programa per a l'equitat de gènere ha realitzat el documental Bomberes per impulsar les vocacions femenines com una sortida professional per a les dones.

El documental es distribuirà als IES, biblioteques, centres de formació professional, centres excursionistes, centres d'inserció laboral i universitats. I un dels objectius del Programa per a l'equitat de gènere és incrementar en un 30% el nombre de dones que es presenten a les proves d'accés al cos de Bombers

Aquesta acció s'enquadra dins les línees d'actuació definides al Pla d'igualtat per al cos de Bombers i té per objectiu incrementar el nombre de dones en el cos de Bombers de la Generalitat. Cada vegada són més les dones presents a totes les esferes de la societat. Tanmateix, encara avui, la presència de les dones en determinades professions és menor en relació amb la presència dels homes, com és el cas del cos de Bombers.

La vicepresidenta del Programa per a l'equitat de gènere del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Mercè Claramunt, ha presentat aquest matí el vídeo que pretén despertar vocacions entre les dones. Claramunt ha explicat que " el que volem és ajudar a trencar aquest imaginari col?lectiu de que aquesta feina és una feina exclusivament d'homes i incidir a nivells pre oposicions, a Instituts , biblioteques a centres d'atenció a les dones, a grups de muntanyisme, en definitiva, a llocs on puguem explicar que aquesta feina pot ser una feina de dones també".

La falta de models professionals a la societat fan que moltes dones no considerin aquesta opció entre les sortides professionals que poden tenir. Per aquest motiu, el Departament d'Interior ha editat un documental de 8 minuts de durada, en què tres dones que pertanyen al cos de Bombers de la Generalitat expliquen la seva experiència personal i professional, trenquen tòpics i posen en relleu que aquesta feina no és una qüestió de sexe. Una d'aquestes dones bomberes, Carme Romero, també ha assistit a l'acte de presentació del documental. Romero ha dit que "seria interessant que el cos de bombers s'enriquís amb la figura de la dona perquè on hi ha les dues energies tot rutlla millor, la femenina i la masculina o el Ying i el Yang"

El Departament d'Interior distribuirà 2.000 còpies del DVD Bomberes a centres educatius (instituts d'educació secundària, centres de formació professional i centres universitaris), centres d'inserció laboral, biblioteques públiques de Catalunya i centres excursionistes i relacionats amb l'esport.

Amb aquest documental es vol animar i motivar les dones a presentar-se a convocatòries d'accés al cos de Bombers, i que les dones joves valorin la possibilitat de ser bomberes entre les sortides professionals a què poden accedir.

La presència de les dones al cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya

El cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya el formen actualment 2.429 bombers i bomberes professionals. D'aquests, només 27 són dones, el que representa un 1,1% del total. Aquesta xifra ha augmentat des del 2008, que era del 0,95%.

Entre els bombers i bomberes voluntàries,hi ha 176 dones, el que representa un 6,5%de dones respecte del total de les persones voluntàries. Aquestes dades demostren que hi ha dones que estan interessades i els agrada l'ofici de bomberes.

En la diagnosi, s'ha vist un augment del nombre de dones que es presenten a les proves d'accés al cos: el 2003, del total de presentats el 2,2% eren dones, i el 2009 aquesta xifra va augmentar al 3,4%. En l'última convocatòria, el 4,11% de dones presentades van aprovar i en el cas dels homes varen ser el 4,99%.

La diferència més important està en la quantitat de dones que es presenten, que encara és molt inferior a les xifres dels homes. En aquest sentit, com a objectiu estratègic general, el Pla d'igualtat fixa l'horitzó d'incrementar en un 30% el nombre de dones que es presenten per accedir al cos.

Visiona el vídeo de les Bomberes

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH