El sector català de les noves tecnologies genera més de 10.000 llocs de treball

|

Malgrat el context de crisi, creix un 8,8% l'ocupació a l'empresa TIC catalana durant el període 2008-2010. Les polítiques de millora de la competitivitat de les empreses i dels professionals catalans del sector TIC impulsades pel govern català donen els seus fruits.

El sector industrial català de les empreses TIC va facturar 14.363 milions d'euros durant l'any 2008, i 13.739 milions d'euros durant el 2009, segons l'Estudi del sector empresarial de les TIC a Catalunya 2009, que la Fundació Observatori per a la Societat de la Informació de Catalunya (FOBSIC) ha desenvolupat conjuntament amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). L'estudi ha estat presentat en el marc del BDigital Global Congress pel director general de la Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, Josuè Sallent, i pel professor d'Economia i Empresa de l'UOC, Joan Torrent-Sellens.

El director general de la Societat de la Informació, Josuè Sallent, ha manifestat durant la presentació de l'estudi que "aquestes dades demostren fins a quin punt les noves tecnologies són un factor de creixement econòmic per al nostre país", i que un context de crisi com l'actual "és una gran oportunitat per focalitzar els nostres esforços en projectes tractors en R+D+i en aquest sector, que sens dubte tindran un efecte multiplicador en tota la nostra economia". Tanmateix, ha destacat la importància de les politiques d'impuls que s'han realitzat des de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació i ACC10 focalitzades en la millora de la competitivitat de les empreses i els coneixements dels professionals TIC catalans, amb els plans TIC.cat i PIMESTIC.

L'activitat empresarial TIC de Catalunya es concentra als subsectors de serveis TI i programari, amb un 55,9% i un 29,1% -respectivament- del total d'empreses. Des de la perspectiva de la dimensió empresarial, el sector TIC català es caracteritza per la presència majoritària d'empreses de dimensió reduïda: un 47,5% d'empreses ocupen fins a 9 treballadors i un 34,9% addicional se situen en el tram superior, de 10 a 49 treballadors.

En termes totals, durant el 2009 el sector empresarial de les TIC de Catalunya va ocupar a gairebé 65.000 assalariats, essent un sector que genera una ocupació neta d'uns 5.000 treballadors anuals en els darrers dos anys. L'estudi confirma una configuració del treball per edat amb una presència de molts treballadors joves: gairebé la meitat dels treballadors de les empreses TIC (un 49,3% del total) tenen menys de 35 anys.

El volum total de facturació del conjunt d'empreses TIC de Catalunya es va situar el 2009 a l'entorn dels 14.000 milions d'euros. Tot i que el total de facturació empresarial TIC es va reduir el 2009, amb una caiguda del 4,4%, les perspectives dels empresaris per a enguany són clarament favorables: per al 2010 s'espera que el volum total de facturació del sector TIC a Catalunya, superi amb escreix el llindar dels 14 mil milions d'euros, amb un increment respecte el 2009 del 3,2%.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH