La rebaixa de costos de Nissan pot crear molts llocs de treball

|

P. Alegre.- Nissan ha explicat als sindicats que necessita reduir en un 41% els costos de fabricació, per la qual cosa està estudiant comprar les peces a Catalunya en lloc d'importar-les de la Xina o el Japó. A més, demana als treballadors una congelació salarial que aquests rebutgen.

L'empresa demana un sacrifici als treballadors per garantir el futur de la planta a Catalunya, però els sindicats repliquen que la mà d'obra només representa entre un 8 i un 10% de cada automòbil fabricat, per la qual cosa entenen que la congelació salarial no tindria incidència en la reducció de costos.

En aquest sentit, Raúl López, portaveu de CCOO en Nissan, critica que "les empreses, quan necessiten reduir costos, sempre pensen en retallades salarials, en lloc d'invertir en R+D+I, que és en el fons el que permet abaratir la producció".

Els sindicats estan negociant el conveni laboral dels anys 2009-2010, per la qual cosa d'arribar-se a un acord que inclogui una pujada salarial, els treballadors cobrarien els diners que se'ls deuria. Els sindicats demanen que s'inclogui l'any 2011 en el conveni, però la direcció s'oposa.

Retallada de costos

La retallada de costos és necessària, segons l'empresa, per a l'arribada de nous models a la planta, la qual cosa asseguraria la seva supervivència. La direcció ha explicat que si s'arriba a la reducció de costos exigida la factoria tindrà més possibilitats d'aconseguir la producció de la NV200 elèctrica i un nou model en el 2012.

Els sindicats expliquen que la fabricació a Catalunya de les peces reduiria sensiblement els costos, ja que ara s'elaboren a Xina o Japó, des d'on es traslladen. Segons Raúl López, la gran grandària de les peces encareix més el seu transport, ja que es fiquen dins de grans caixes on la major part de l'espai ho ocupa l'aire.

De prosperar la intenció de Nissan de comprar a empreses locals les peces, se salvarien moltes fàbriques que estan sofrint les conseqüències de la crisi i es crearien molts llocs de treball nous.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH