La retallada de sous si afectarà als treballadors de les empreses públiques a Catalunya

|

CatalunyaPress.- Antoni Castells ha anunciat les mesures que prendrà la Generalitat dins del pla de xoc presentat per Zapatero, entre les quals s'inclouen millores d'eficiència, pujades d'impostos en la transmissió de l'habitatge i retallades de salaris, que a Catalunya si que afectaran a les empreses públiques.

El Conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, ha comparegut davant els mitjans de comunicació per explicar els acords del Consell de Govern de la Generalitat, que s'han centrat en l'aplicació de les mesures de reducció del dèficit, que es concentraran en cinc línies bàsiques, però que es concretaran quan es coneguin les que adopta l'estat.

Castells ha assegurat que 'la principal culpa del dèficit de l'estat espanyol no són les comunitats autònomes', però ha assenyalat que "ens toca fer-ho i ho hem de fer ?la retallada del dèficit- perquè aquesta crisi ens ha portat un dèficit molt elevat". En aquest sentit, ha advertit que "estem convençuts que reduirem el dèficit, amb l'objectiu d'arribar a l'1,1% l'any 2013".

Per al conseller, aquestes mesures per sí soles no són suficients i fa falta que juntament amb això "s'impulsin mesures que millorin la nostra economia". Les línies de reducció de dèficit presentades per Castells concerneixen als sous dels funcionaris, que es retallaran entre un 5 i un 15%. La diferència respecte a les mesures anunciades per Zapatero és que a Catalunya aquestes reduccions si que afectaran als treballadors de les empreses públiques, com ara TV3, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) o Adicsa.

També es realitzaran ajustaments en les plantilles de personal, "en la línia en la qual ho hem fet als últims pressupostos, no cobrint vacants i jubilacions", ha matisat Castells.

Una altra de les mesures que s'aplicarà serà la de pujar els impostos de Transmissions Patrimonials per als habitatges nous en la mateixa mesura en què creixi l'IVA, igual que els impostos sobre els habitatges de segona mà, del 7 al 8%.

Una de les línies ja està en funcionament, segons el Conseller, qui ha recordat que el Parlament va aprovar la creació d'una comissió per estudiar la simplificació administrativa i millora de l'eficiència. Aquesta comissió presentarà un informe a finals de mes, que serà estudiat per proposar al Govern mesures per a l'estalvi.

La necessitat d'estalvi obligarà a la Generalitat a replantejar-se els projectes que estaven planejats iniciar-se aquest any, malgrat que encara no s'ha estudiat a que projectes afectarà i a quins no.

Puigcercós demana que es gravin les grans corporacions i fortunes

El president d'Esquerra, Joan Puigcercós, ha demanat hores abans de l'anunci de les mesures del Govern que cal "preservar les polítiques socials i la inversió en infraestructures" de la retallada de Zapatero.

Puigcercós, que ha admès que 'cal fer un reajust', ha explicat que Esquerra traça una línia vermella en polítiques socials, 'en pensions, Llei de serveis socials, Llei de dependència i Fons d'Immigració', i en la inversió en infraestructures. Sobre aquest últim punt ha recordat que la inversió ve determinada per l'Estatut, que n'és la llei. Segons Puigcercós, amb els retalls que proposa el govern espanyol en aquest àmbit 'no caldrà que el Tribunal Constitucional faci la retallada'. Puigcercós ha explicat que ha demanat al president de la Generalitat que la retallada en inversions 'sobretot no afecti l'eix ferroviari mediterrani'.

El president d'Esquerra ha subratllat que 'Catalunya ha fet els deures' i ha demanat que els altres territoris també els facin, i en aquest context ha assegurat que 'hi ha un problema que es diu Estat, que ha anat donant competències a les comunitats autònomes i ells les han anat augmentant'.

Finalment, el líder independentista ha demanat al govern espanyol que 'es gravin les grans corporacions i fortunes' i ha recordat que el benefici de la companyia elèctrica Endesa s'ha triplicat en l'últim any.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH