El 45% de les empreses traslladarà la pujada de l'IVA als preus

|

Els resultats de l'enquesta a 4.000 empreses catalanes reflecteixen que el sector hoteler serà dels més perjudicats doncs no repercutirà la pujada en el preu final. Per contra, el de servei a les empreses serà el que més aplicarà la pujada fiscal en els preus.

El 82% de les empreses enquestades mostra el seu rebuig a la pujada de l'IVA, percentatge que baixa al 29% en cas que la reducció fos acompanyada d'una baixada proporcional de les cotitzacions a la seguretat social.

El 45% de les empreses consultades tenen previst traslladar la pujada als preus mentre que el 23% els mantindrà, reduint el marge de beneficis. El 19% té prevista una combinació de les dues opcions.

Per sectors, el de servei a les empreses és el que té previst traslladar la pujada als preus finals de forma més decidida (50% de les respostes) mentre que l'hoteler és el que menys repercutirà la pujada en els seus preus (18,5%) a causa de la forta competència a la qual està sotmès el sector.

Especial atenció requereix el sector del comerç per la importància que té en el consum de les famílies. Les empreses d'aquest sector no es defineixen amb claredat per cap de les opcions. El 38,7% té previst traslladar la pujada fiscal als preus, el 23,5% l'absorbirà mentre que el 24% combinarà les dues opcions.

Els resultats de l'estudi posen de manifest que, quant menor és l'empresa, major és la possibilitat que traslladi l'augment impositiu als preus.

¿Com afectarà la pujada al consum?


No hi ha consens al voltant d'aquesta qüestió. El 35% de les empreses opina que les decisions de compra s'avançaran en el primer semestre de l'any i que el consum caurà en el segon. El 38% creu, per contra, que no s'avançaran les decisions de compra, encara que el consum caurà en el conjunt de l'any. Finalment, un 27% opina que la pujada no afectarà al consum.

El comerç i la indústria són els sectors en els quals un percentatge més alt d'empreses enquestades opinen que els consumidors avançaran les seves decisions en el primer semestre.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH