Els mercats imposen la seva llei

Redacció Catalunyapress

El Govern ha donat el seu braç a tòrcer i ha adoptat les mesures de retallada de la despesa pública exigides pels mercats i com a contrapartida perquè la UE aprovés el pla de rescat de 750.000 milions d'euros el passat divendres. La crítica de l'oposició que la retallada s'hauria d'haver adoptat abans no té cap sentit. Encara tenim una recuperació molt feble, almenys en el cas espanyol, i retallar la despesa no ajudarà al consum. Menys si s'hagués fet fa dos anys com alguns diuen. Els "mercats" causants de la crisi global estan a l'origen de l'augment de la despesa pública. Mentre, els ajuts públics han servit per salvar les entitats financeres i alguns sectors econòmics han estat benvingudes. Ara consideren que l'ajustament ha de ser ràpid i immediat. El que no sembla urgent és reformar el sistema financer, la retribució dels seus directius, etc. S'han imposat els més forts, essencialment Alemanya, partidària d'un euro fort, i els americans, vegeu la trucada d'Obama a Zapatero, preocupats per la seva aportació al Pla de rescat europeu i per una caiguda de la moneda europea que enfortís en excés el dòlar. Els efectes seran bons per als mercats, però no és evident que serveixin per consolidar la recuperació, o, en el cas espanyol, combatre l'atur.

Però no podem obviar que l'esquerra europea no té un discurs alternatiu a la tirania del mercat. La petició de combatre el frau o augmentar la pressió fiscal als rics no són més que declaracions ideològiques que els mateixos que les defensen saben que són més simbòliques que una altra cosa. Després del fracàs del model comunista, ben mort estigui, l'esquerra no té un model econòmic alternatiu. I si un accepta les regles del joc capitalista queda atrapat en la seva lògica. I la lògica capitalista és el predomini dels mercats sobre la política. Mentre no es construeixi un model alternatiu en el qual, entre altres coses, caldria explicar que hauríem de viure consumint menys de manera duradora, els governs socialdemòcrates no es distingiran dels conservadors en matèria econòmica més que en petits detalls. De moment, ningú assumeix una responsabilitat que pot ser letal electoralment.

Ahir, al Congrés, ZP era un home derrotat i Rajoy un oportunista incoherent. El PP somia amb què les mesures facin perdre a ZP la seva majoria parlamentària. El PSOE, que la recuperació econòmica faci oblidar l'incident. Veurem qui s'endú el gat a l'aigua.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH