"Només tenim la pensió"

|

Les mesures anticrisi no han agradat als funcionaris, ni tampoc als pensionistes, que veuen com se'ls hi congela la seva única i paupèrrima font d'ingressos. Per això, aquest col?lectiu també ha anunciat mobilitzacions de protesta.

Eusebi del Jesús, secretari general de la Federació de Pensionistes de CCOO de Catalunya, ha assenyalat que ''la mesura de no revaloritzar les pensions suposarà de facto una congelació dels ingressos del 73% dels pensionistes del nostre país, just en un moment en el qual creixeran els impostos al consum com l'IVA''. Per la seva banda, Mario Cugat, president de la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya, ha afegit en una entrevista a Rac1 que "la pensió, de mitjana a Catalunya, és de 700 euros". A Espanya hi ha 8,5 milions de pensionistes dels quals 2,3 milions tenen pensions mínimes; per a la resta (6,2 milions), el pla proposat pel Govern suposarà la congelació de la seva pensió. "Poca broma amb un col?lectiu com el dels jubilats que, després de la congelació, no té capacitat per recuperar-se. Només tenim la pensió", ha amenaçat Cugat.

En opinió de Del Jesús ''el Govern torna a utilitzar les pensions per tranquil?litzar els mercats financers internacionals, fent que les capes més febles de la societat siguin els qui acabin pagant la crisi''. En aquest sentit, Cugat dubta que "no hi hagi altres opcions [abans de congelar les pensions], com les rendes de capital, la reducció de ministeris, els impostos de transferències de capital, amb la taxa Tobin, etc."

El Govern oblida la importància de mantenir unes pensions dignes i suficients ja que els pensionistes, a més dels seus legítims drets socials, s'han convertit en un sector de demanda interna de béns i serveis que són generadors d'ocupació. ''Deprimir la capacitat adquisitiva dels pensionistes i empleats públics'', en opinió d'Eusebi del Jesús, ''només servirà per retardar encara més la reactivació de l'economia''.

Segons CCOO, les mesures anunciades pel president del Govern orientades a intensificar la reducció del dèficit (ara de l'11,2% i que ha de passar al 3% el 2013), són una volta de rosca als drets socials amb l'únic objectiu de donar confiança als mercats. Totes les propostes descansen exclusivament sobre la retallada de la despesa, sense haver negociat amb els agents socials prèviament els àmbits en els quals tindria un menor impacte social, i torna a perdre's l'oportunitat de millorar els ingressos de les Administracions Públiques perseguint el frau fiscal i d'adoptar una fiscalitat progressiva perquè les rendes tributin de forma equilibrada i justa.

El president de la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya, ha dit també que "els pensionistes, si hem de ser solidaris amb la resta de ciutadans, ho serem. Sempre que, quan passem aquesta crisi, ens retornin l'IPC amb efectes retroactius".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH