Castells veu 'disfuncionalitats evidents en la gestió' en les nevades però no assegura sancions

|

X. Prera.- Un Castells condescendentamb Endesa i preocupat en no jutjar-la "abans d'hora" ha assegurat que els dos expedients informatius oberts a aquesta companyia i Red Elèctrica poden desembocar en sancions "si hi ha proves que, a més d'una exògena molt evident, va haver-hi causes endogenes" en les apagades.

El Conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, ha comparegut en comissió per explicar la gestió de les apagades produïdes en el mes de març a causa de les nevades, sobretot a les comarques de Barcelona.

Castells ha començat la seva intervenció qualificant d'"excepcionals" unes nevades que van tenir "efectes devastadors" sobre les infraestructures elèctriques. I ha donat les dades d'afectació durant les apagades: 363 municipis i més de 459.000. Una "veritable emergència", en les seves paraules.

Però el veritable motiu de la compareixença era constatar que la Generalitat ha obert dos expedients informatius a les dues companyies per investigar si va haver-hi culpabilitat i responsabilitat ?"causes endògenes en paraules del Conseller- en les apagades i si les tasques de gestió de l'emergència es van fer correctament en els dies posteriors. Abans d'entrar a valorar aquests dos aspectes, ha volgut deixar clar que d'un expedient informatiu "no té perquè desprendre's una sanció; és una possibilitat".

Errors de gestió i a posteriori

Per a Castells hi ha dues parts diferenciades i amb culpes molt diferents. D'una banda, ha assegurat que dels treballs de recerca que realitza el seu Departament "no es detecta estat de degradació prèvia" de la infraestructura, el que sumat al fet que les línies van haver de resistir un pes de més del 300% major al que la normativa exigeix exculparia a les companyies de sancions en aquest sentit.

Ara bé, els "problemes de gestió" i la "descoordinació" sí podrien portar a la Conselleria a concloure que va haver-hi responsabilitats privades en la gestió de la nevada a posteriori, és a dir, quevan poder solucionar els problemes abans. Castells ha indicat que, sobretot, va faltar informació als usuaris i previsions més exactes.

I això, malgrat haver assegurat que les elèctriques van desplegar un nombre d'efectius sense precedents. Castells va veure "disfuncionalitats evidents, per dir-ho suaument". I ha posat exemples: no pot ser que es despleguin grups electrògens que fallen, no pot ser que no hi hagi tècnics per arreglar-los, no pot ser que no hi hagi combustible i no es tingui en compte.

"Sort en vam tenir dels alcaldes", ha apuntat Castells, qui també ha lloat l'actitud ?"moltes vegades desinteressada"- dels treballadors de les companyies, però ha instat a les seves direccions a revisar les subcontractes perquè, al seu entendre, els problemes de gestió poden atribuir-se a aquest fet.

Indemnitzacions

Un Castells que ha dit entendre l'actitud de la ciutadania de pensar "que es va poder fer més" ha realitzat un discurs molt condescendent i respectuós amb Endesa i Red Elèctrica. Ha lloat, entre altres aspectes, les indemnitzacions, així com que s'hagi aprovat la creació d'un fons social a disposar pels municipis afectats d'1,5 milions d'euros, una mesura "sense precedents a Espanya".

Això si, ha assegurat que si va haver-hi responsabilitat, aquesta actitud positiva cap als consumidors als que van perjudicar en alguns casos durant deu dies no els servirà per lliurar-se de la sanció.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH