'Invertir en la diversitat cultural i el diàleg intercultural'

|

Aquest informe executiu, traduït al català i difós pel Govern, recull les conclusions i recomanacions de l'Informe Mundial que es va presentar a la seu de la UNESCO el passat mes d'octubre, durant els treballs de la 35a Conferència General d'aquest organisme de Nacions Unides.

El document de la UNESCO és una reflexió intel?lectual, científica i política entorn a la diversitat cultural i aspira a convertir-se en un element de referència en la reflexió entorn la diversitat cultural. Destinat al món universitari i al públic en general, l'informe planteja una nova visió de la diversitat cultural centrada en el seu dinamisme i en la necessitat de lluitar contra la propagació d'un "analfabetisme cultural" ?cita de l'Informe- impulsat per l'acceleració de les transformacions socials.

El treball del mateix ha estat fruït de l'acció conjunta d'un Comitè consultiu de quinze especialistes, contribucions d'associats, consultes amb la societat civil, institucions acadèmiques i finalment consultes internes i interdisciplinàries.

Entre els objectius de l'Informe Mundial destaca, d'una banda, el balanç sobre tot allò que es pensa, es diu i es fa en nom de la diversitat cultural i de l'altra identificar les condicions necessàries per tal que la diversitat es converteixi en una avantatge i no una amenaça, una font de renovació per a les polítiques públiques al servei del desenvolupament, la cohesió i la pau.

En ell es recomana que la diversitat cultural sigui tinguda en compte en les polítiques de promoció de la cooperació internacional i de cohesió social, en consonància amb els Objectius de Desenvolupament del Mil?lenni de les Nacions Unides.

El document a més proposa als governs un seguit de recomanacions per a l'elaboració de polítiques centrades en la manera d'invertir en la diversitat cultural. Per exemple, fomentar la sensibilitat cultural en la producció i el consum dels continguts de la comunicació i la informació, facilitant-ne l'accés i l'enfortiment de l'autonomia i la participació, la creació d'un Observatori Mundial de les repercussions de la globalització en la diversitat cultural, l'establiment d'un mecanisme nacional de seguiment dels aspectes de les polítiques públiques relacionats amb la diversitat cultural i l'aplicació de polítiques lingüístiques per la salvaguarda de la diversitat lingüística i al seu torn la promoció del plurilingüisme.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH