L'entrevista de Mas a La Vanguardia (a Madrid)

Redacció Catalunyapress

El primer que em crida l'atenció de l'entrevista de Mas a La Vanguardia és que es faci a Madrid. Deu tractar-se d'una concessió a Enric Juliana que aquest correspon amb una entrevista que podria haver-se realitzat a les pàgines d'una revista de CDC. Pur autobombo, sense cap pregunta compromesa.

Diu Mas que Zapatero ha de dimitir, però al mateix temps nega que vagin a donar suport a una moció de censura. L'ofensiva antiZP, redoblada també des del PP, té a veure amb la perspectiva que la situació de l'economia real tendeix a millorar. Si Cameron, que tenia 20 punts d'avantatge fa uns mesos, ha guanyat per sis en plena crisi, la dreta espanyola i catalana comença a tenir clar que els quatre punts d'avantatge actuals del PP seran àmpliament insuficients d'aquí a dos anys. Si no podem guanyar les eleccions, a veure si aconseguim l'objectiu de fer dimitir al president, aquesta és l'estratègia. D'altra banda, Artur Mas no vol aparèixer davant l'electorat fronterer amb el PP com tebi davant ZP. D'aquí la seva duresa dialèctica. Però la coherència es trenca quan és incapaç de dir que donarà suport a una moció de censura.

Insisteix el dirigent nacionalista en la conveniència, per descomptat per als seus interessos, que el PSC i el PSOE es confrontin electoralment a Catalunya. És clar que trencar el partit socialista és la millor manera de garantir l'hegemonia de la dreta a Catalunya i Espanya. El cridaner és que alguns dirigents socialistes els fan el joc.

Diu Mas que unes eleccions anticipades impedirien una sentència sobre l'Estatut. No sé molt bé què vol dir. Les eleccions poden retardar tres mesos la sentència però res més. El rellevant és si hi haurà o no renovació, però fins ara la tesi nacionalista és que tots són iguals, progressistes i conservadors. És que pensa Mas que amb el TC renovat, i amb majoria progressista, hi ha més probabilitats que hi hagi una bona sentència? Doncs que ho digui amb claredat ... La pretensió d'equiparar el PSOE i el PP en matèria autonòmica, veritat oficial als mitjans de comunicació catalans i als partits nacionalistes, falta a la veritat més evident. L'última prova el no nat pacte d'Estat per a l'Educació. Dir que ZP actua en relació a l'Estatut com Rajoy no és més que una consigna que, a força de repetir, alguns volen convertir en "veritat" a ulls d'alguns electors.

Diu Mas que un nou govern a Catalunya ha de donar-li la volta a la situació econòmica. Ens pren a tots per babaus? Es creu algú que un govern autònom pot fer alguna cosa més contra la crisi econòmica que mesures pal·liatives? A no ser que Mas proposi la independència immediata, la sortida de l'euro, una nova moneda per a Catalunya, un banc central, etc ... Si és així que ens ho expliqui.

Diu Mas que l'ajuntament de Vic ha obert un debat necessari. Cal debatre sobre l'empadronament, quan la nova emigració tendeix a zero? És necessari fomentar la delació com senyal d'identitat nacional?

Diu Mas que confia en Fainé, però que la reforma de les caixes no ha d'afectar a la seva vinculació territorial, ni al seu caràcter públic. O sigui "reformar" però mantenir la influència dels polítics locals.

Per acabar coincideixo amb la seva afirmació que el paternalisme català respecte a València ha estat un gravíssim error.

En definitiva, una entrevista complaent i que aporta molt poc.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH