'Mas no és nou, però el canvi no són només les persones, s'ha convertit en un estat d'ànim'

|

X. Prera.- Joana Ortega ja és una veterana de les campanyes. Explica que la feina comença a augmentar, i que estan atents perquè, amb l'Estatut penjant del fil del Tribunal Constitucional, es pot esperar tot. Ella creu, però, que no hi haurà sorpreses. No evita temes, malgrat que en alguns tira de discurs de partit. En d'altres, els que l'apassionen, es deixa anar una mica. L'entrevista, a la seu del carrer Nàpols, és àgil, d''inputs curts' que se'n diu ara. De cara a la campanya, i almenys a priori, aposten per la pedagogia i el centrisme, amb alguna referència al passat pujolista, que segueix sent una referència.

--El passat dimarts es va celebrar la primera Doc Session, el format més novedós que presenta CiU a la campanya. Què es pretén?
--Les Doc Sessions són el que anomenem 'diàlegs orientats al canvi' que el que pretenen és ser una conversa oberta i franca amb l'Artur Mas per dotar de continguts aquesta idea de canvi amb la que ens presentem a la campanya. Volem fer pedagogia, per això vam dur dos convidats que va fer una diagnosi de la situació econòmica i, després, l'Artur Mas va respondre les preguntes del públic i va oferir les seves solucions.

--Vostè, que és una veterana de les campanyes, creu que aquest tipus de novetats poden fer guanyar unes eleccions?
-- Jo crec que tot ajuda. El més important en aquesta conjuntura política i econòmica és fer pedagogia. I el que pretenem amb aquestes Doc Session és precisament això, dotar de continguts aquesta idea de canvi, aquesta idea d'il?lusió i, sobretot, explicar com podem sortir d'aquesta situació tan complicada. Crec que el format és novedós i que ajuda a donar continguts i a saber per què la gent ha de votar un canvi.

--Se'ls ha criticat perquè no es va donar veu als aturats, primordials en aquesta crisi. Per algun motiu?
--No, no hem volgut copiar formats com el que ha presentat el PSC, que semblava més una sessió matinal de la televisió. Hem apostat per un format que considerem rigurós i, per exemple, per parlar de l'atur hem convidat a dos economistes que ens explicaven quina és la situació econòmica del país. I a partir d'aquí l'Artur Mas explicava les seves propostes de futur. Al públic segur que hi havien persones a l'atur, però no es tractava d'aplicar casuístiques concretes sinó d'aplicar fórmules genèriques que permetin sortir de la crisi.

--El PSC, el gran rival de CiU, també ha innovat en aquesta campanya. Com a cap de campanya, què li va semblar el míting de la Mar Bella, amb la Manuela de Madre fen de mestra de cerimònies?
--Em va recordar una mica als matinals d'Ana Rosa Quintana. Vaig trobar que era un format innovador, però no és el que busca CiU. Apostem pel nostre format rigorós, amb contingut, intentant no fer de 'showman' ni utilitzar les casuístiques i problemes personalsque és el que al cap i a la fi vaig trobar que era. Pensem que en aquesta campanya s'ha de fer molta pedagogia, intentar explicar que hi ha fórmules. Com a país tenim un passat que ens dona força i ambició per poder tenir un futur com cal i recuperar la il?lusió i l'ambició per tornar a sentir-nos orgullosos del nostre país i Catalunya torni a ser respectada.

--Hi ha especialistes que apunten que les noves tecnologies, com les xarxes socials, només arriben al votant més fidel, i que no són útils per convèncer al que dubta o al que tradicionalment ha votat un altre partit. Què en pensa?
--Crec que les noves tecnologies, i aquí està l'exemple dels Cativistes que hem creat fa poc per aplegar els catalanistes de la xarxa, serveixen molt per aplegar un públic jove. No oblidem que avui dia, per exemple, la gent jove veu més la televisió per Internet. I, en aquest sentit, les jornades de la Catosfera celebrades a Granollers fa quatre mesos posaven de manifest que més d'un milió i mig de persones s'informaran de la campanya a través de la xarxa: Facebook, twitter, etc. I la gent a qui li interessen els inputs curts són cada vegada més, i són una aposta pel futur.

--Internet i aquests 'inputs curts' són l'única manera de mobilitzar els joves?
--La única no. Però és una eina important. Perquè acabem parlant el seu mateix llenguatge. Comunicant a través del Facebook, del Twitter, vas informant constantment del que estas fent i possibilites el retorn, la interactivitat. Això agrada al jovent, i utilitzar-lo a la política és parlar el seu mateix llenguatge i estar a la mateixa òrbita. Per tant, crec que són imprescindibles, i s'ha demostrat als EUA. No és el mateix Catalunya que els EUA, però és cert que en segons quins temes ens porten molt d'avantatge, i allà són una eina important i a Catalunya i Espanya ho és i ho serà en un futur.

--No té la sensació que les xarxes socials impulsen un tipus de llenguatge útil per a molts aspectes però pobre per a la política?
--Potser de vegades el llenguatge de la política el fem excessivament complicat. Crec que des de la política hem de parlar un llenguatge molt més planer i que arribi més a la gent. De vegades parlem de paraules com 'sinèrgies', per exemple, molta gent no enten i desconecta dels polítics, s'ha de simplificar. També és veritat que a la xarxa, en moure's amb inputs molt curts, acabes banalitzant temes que són molt importants i que pots acabar convertint en categories qüestions que requereixen d'una reflexió molt àmplia. Per tant, és cert que de vegades pots acabar minimitzant els temes, però també hi ha la interacció.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH