Què genera més risc cardiovascular?

|

Catalunyapress.- Segons la Secció de Cardiologia Preventiva i Rehabilitació de la Societat Espanyola de Cartidología l'abandó dels hàbits tradicionals d'estil de vida provoca una confusió en els nostres gens que ens fa més vulnerables a les malalties cardiovasculars.

La Secció de Cardiologia Preventiva i Rehabilitació de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) i la Fundació Centro Nacional d'Investigacions Cardiovasculars Carlos III (CNIC), celebren aquest dijous una reunió conjunta a la qual assistiran al voltant d'un centenar d'experts en el qual destacaran la importància d'establir bons hàbits per evitar malalties cardiovasculars.

La Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) és una organització científica i professional sense ànim de lucre dedicada a incrementar l'estat del coneixement sobre el cor i el sistema circulatori, a avançar en la prevenció i el tractament de les seves malalties i a millorar la supervivència i la qualitat de vida dels pacients cardíacs.

A més, la SEC té entre els seus objectius principals contribuir a la investigació internacional, especialment europea i llatinoamericana, crear vincles nacionals i internacionals per al desenvolupament d'accions, i representar a tots els professionals interessats a l'àrea de la cardiologia.

Un dels principals temes que es tractaran durant la reunió d'aquest dijous fa referència a la influència dels factors ambientals i el risc cardiovascular. Segons les últimes investigacions, el desordre d'horaris en els menjars així com altres factors ambientals tals com el disposar de llum les 24 hores del dia provoquen un desajustament en el ritme dels nostres gens que desemboca en un mal funcionament dels mateixos.

El desacoblament entre el que fem i el que nostra biologia està esperant que fem a cada moment del dia ocasiona un estrès metabòlic que afavoreix l'aparició de factors de risc cardiovascular, com la diabetis, la inflamació, les dislipidemias i l'obesitat.

"Potser amb el temps els humans ens anirem adaptant i sobreviuran millor aquells que els seus gens tinguin mutacions que els facin més resistents al dany produït per aquests estils de vida", comenta José María Ordovás, col·laborador científic del CNIC i director del Laboratori de Genòmica i Nutrició de la Universitat de Tufts (Boston). "Però esperar que l'evolució segueixi el seu curs d'una manera passiva no és la solució a la prevenció de la malaltia i el que realment hem de fer és recapturar i viure les bondats que l'estil de vida mediterrània té per als nostres gens", recomana.

Segons Ordovás, hem d'evitar que un factor extern "estrenyi el gallet" de la predisposició genètica cap a una malaltia cardiovascular o d'una altra índole. Les tres claus bàsiques en el nostre entorn per prevenir que l'estructura del nostre ADN s'alteri (Epigenómica) o bé que les nostres mutacions (Genòmica) ens facin més vulnerables a una malaltia són: activitat física regular, dieta saludable i estil de vida mediterrani.

La Genòmica de l'individu es defineix en el moment de la concepció, mentre que l'Epigenómica es va establint durant el període fetal. Ambdues depenen de l'ambient de la mare. Si aquesta sofreix d'estrès, fuma o té una alimentació poc saludable, farà que el seu fill sigui més vulnerable a les malalties. A més, l'Epigenoma pot variar durant la vida de l'individu depenent de l'ambient al que estigui exposat, la qual cosa ofereix noves oportunitats preventives i terapèutiques en l'àmbit de les malalties cardiovasculars.

Fins ara s'han fet diverses investigacions Epigenómiques sobre la predisposició a patir càncer, però encara queda molt per descobrir quant a malalties cardiovasculars es refereix.


Els hàbits de somni i la salut cardiovascular


D'altra banda el Dr. Javier Nieto, catedràtic i cap del departament de Ciències de la Salut Poblacional de la Facultat de Medicina i Salut Pública de la Universitat de Wisconsin, presentarà uns estudis en els quals es demostra que la privació del somni, ja sigui per voluntat pròpia o per altres motius més difícils de controlar com l'estrès o les apnees, implica somnolència i disminució de l'activitat física, estimula l'aparició de desarreglos hormonals i incrementa la pressió arterial i el risc de patir diabetis i obesitat. En molts casos, aquests factors finalment desemboquen en una malaltia cardiovascular. En aquest sentit, per exemple, cal destacar que en un estudi poblacional realitzat a Espanya, el 29% de les persones que dormien menys de sis hores diàriament van resultar ser obesos, el doble dels quals dormien al voltant de vuit hores.

Durant aquestes dues últimes dècades, els hàbits de somni de la nostra societat han canviat molt. Actualment tenim opcions d'oci durant les 24 hores del dia i existeixen pocs incentius per dormir. És per això que les enquestes realitzades en diversos països com EUA, Finlàndia o Austràlia mostren la tendència de la població a reduir cada vegada més les hores de somni. No obstant això, es recomana dormir entre 7 i 8 hores al dia, abstenir-se de consumir alcohol, tabac i menjars copiosos abans d'anar a dormir i evitar el televisor en el dormitori.

Política sanitària i consum de sal a Espanya

Un altre dels temes que es destacarà en la trobada d'experts és l'excessiva ingesta de sal entre la població espanyola. Actualment, el consum de sal es troba en 9,8 grams per persona i dia, a pesar que l'Organització Mundial de la Salut recomana consumir menys de 5 grams diaris, ja que la ingesta desproporcionada d'aliments rics en sodi és un dels principals incentivadores de l'origen de la hipertensió arterial, el factor de risc més determinant i prevalente, tant en pacients amb alguna malaltia cardiovascular com entre la població general.

"Resulta molt difícil controlar quant sodi consumim diàriament, ja que el 75% prové dels aliments. L'altre 25% correspon a la sal de taula o la que usem per cuinar, és a dir, la que nosaltres mateixos triem afegir", explica el Dr. Juan Manuel Ballesteros, vocal assessor de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició. És per això que l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició ha engegat un pla de reducció del consum de sal que conté dues línies bàsiques d'actuació: Una dirigida a sensibilitzar a la població destacant la importància no només d'afegir menys sal en els nostres plats sinó també de fixar-nos en l'etiquetatge dels productes, i una altra treballant amb la indústria alimentària per aconseguir reduir en un 20% la sal dels productes a Espanya en un període de quatre anys.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH