"Tenim cada vegada més paperetes perquè hi hagi un accident nuclear"

|

P. Alegre.-" Propi d'una república bananera". Així ha qualificat Carlos Bravo el procés d'adjudicació del Magatzem Temporal Centralitzat, unes instal·lacions que Greenpeace considera molt perilloses i molt costoses. En el seu lloc aposta per tancar progressivament les centrals i utilitzar Magatzems Temporals Individualitzats.

--Joan Herrera va dir a finals d'abril que es temia que es posposés la decisió sobre la ubicació definitiva del cementiri nuclear. Teniu alguna informació sobre això?
-- Hi ha moltes opinions circulant, de gent ben informada. No es pot dir amb certesa si és una informació amb força, però si que hem sentit que el procés podria retardar-se. En aquest sentit hi ha dos plantejaments. Un que diu que es retardaria fins al cap de les eleccions catalanes; però hi ha també qui planteja que, com hi ha hagut tant rebuig social i polític en totes les comunitats autònomes amb candidats, una cosa que el Ministeri d'Indústria no s'esperava, es plantegi de nou el procés. Perquè a Extremadura, el president regional ha dit que dimitirà si li posen el cementiri. A Castella-la Manxa l'han fet un tema autonòmic total, juntament amb l'Estatut d'Autonomia. A Castella i Lleó també.

Des de Greenpeace ho hem denunciat a l'Audiència Nacional, perquè vulnera el conveni Aarhus i tots els magistrats amb els quals hem parlat ens han donat la raó. Per aprovar, no ja una urbanització, una fusteria en un poble, cal posar damunt de la taula un projecte i demanar una sol·licitud i aquí ningú ha vist sol·licitud ni res.

A l'alcalde d'Ascó l'altre dia a un asmorçar informatiu li van preguntar en què consistia el centre d'experimentació assistit i va dir que no ho sabia.

El millor, per sensibilitat democràtica, és que el Govern digués que paralitza el procés o l'anul·la perquè no ha complert amb els paràmetres de consens social, polític i territorial que Zapatero va dir al Congrés.

--Creeu que és correcte el mecanisme d'elecció de l'emplaçament?
--No. En absolut. El Conveni d'Aarhus, que ha subscrit la unió Europea i que és llei a Espanya des de l'any 2005, diu que amb aquest tipus d'instal·lacions ha d'haver-hi un procés de participació pública molt exhaustiu, i afegeix molt clarament que això s'ha de fer des del principi, quan totes les opcions estiguin obertes, perquè la decisió sigui eficaç. Aquí no s'ha consultat a ningú, perquè hi ha alternatives.

--Quines són aquestes alternatives?
--La major part dels països, com no hi ha una solució tècnica definitiva per al tractament dels residus nuclears, aposten per magatzems temporals individualitzats. És a dir, que cada central nuclear tingui el seu magatzem individual seguint la tecnologia de contenidors en sec, que és la menys dolenta. Això és el que farà Ascó, igual que s'ha fet a Zurita o Trillo. El més lògic és fer MTI (Magatzem Temporal Individualitzat), però bé, nosaltres creiem que el primer que cal fer és un pla de tancament progressiu de centrals nuclears, per minimitzar els residus radioactius. No és el mateix gestionar 3.500 tones que ja hi ha, que no 7.000 que planteja Endesa. Seria molt més barat gestionar 3.500 que 7.000.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH