CHICAGO, MAIG DE 1886

Redacció Catalunyapress

Encara que ho sapiguem, sempre éstà bé portar a la memòria els fets que van motivar la commemoració del primer de Maig com a Dia dels Treballadors. Va ser a Chicago, al maig de 1886 i en el fragor de les lluites obreres per la consecució de les vuit hores de treball. Abans que aquesta llei s'acceptés als països més o menys civilitzats del segle dinou i del vint, va haver de transcórrer molt temps de disputes contra la patronal que no volia de cap manera que s'arribés a establir aquest límit de temps per a la feina. Els obrers, abans que la norma s'aprovés treballaven de sol a sol.

Gairebé totes les millores que els proletaris han aconseguit en l'esdevenir històric, estan compostes de la suma de molts dies sense pa i sacrificis de tot tipus. Aquesta vegada, els esdeveniments van ocórrer en Haymarket Square, Chicago (Estats Units). Va succeir que, en demanda de les vuit hores de treball, es van manifestar els obrers des del primer fins al 4 de maig de 1886. El dia 3, en una refrega dels vaguistes contra els esquiroles que trencaven la vaga seguida per mes de 200.000 assalariats, les forces de l'ordre van obrir foc sense avís i a frec de roba contra els manifestants, matant a sis d'ells i ocasionant desenes de ferits. L'endemà, en finalitzar un dels actes obrers, va fer explosió una bomba que va ferir de mort a un agent policial, succés que va desencadenar una terrible matança de treballadors. Les autoritats van declarar l'estat de lloc i el toc de queda.

Després va haver-hi detencions de vaguistes; tortures de tot tipus intentant que els capturats es declaressin autors de l'esclat de l'artefacte, a les quals -segons l'opinió d'alguns comentaristes de l'època- van seguir judicis foscos i malintencionats. Tal com asseguren aquests informadors, el judici va ser una farsa en tot moment i es va efectuar sense respectar norma jurídica alguna. Malgrat aquelles circumstàncies, aquest es va materialitzar en sentències contra 8 obrers, un per cada hora de reivindicació. Prenent com a font a Wikipedia, cito a continuació els seus noms, les seves edats i les seves respectives condemnes: Samuel Fielden, 39 anys, cadena perpètua; Oscar Neebe, 36 anys, quinze anys de treballs forçats; Michael Schawb, 33 anys, cadena perpètua; Georg Engel, 50 anys, mort en l'horca; Adolf Fischer, 30 anys, mort en l'horca; Albert Parsons, 39 anys, mort en l'horca; Hessois Auguste Spies, 31 anys, mort en l'horca; Louis Linng, 22 anys, se suïcida en la seva cel·la abans de ser penjat.

José Martí, el prócer cubà, que aleshores era corresponsal en aquesta ciutat nord-americana del diari La Nación de Buenos Aires, relata així part de l'execució de la qual va ser testimoni presencial: ...Spies crida:"la veu que aneu a sufocar serà més poderosa en el futur que quantes paraules pogués jo dir ara" Li baixen les caputxes, després un senyal, un soroll, el parany cedeix, els quatre cossos cauen i es balancegen en una dansa espantable...

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH