"Els nostres diputats de Madrid faran el que decideixi la direcció del PSC"

|

Catalunyapress.-José Montilla, president de la Generalitat ha concedit aquest diumenge una entrevista al periòdic Público en la qual manifesta que la postura ofensiva contra l'Estatut sense tenir en compte l'Estat de les autonomies "és una visió molt madrilenya".

José Montilla ha dit en la mateixa, preguntat sobre l'Estatut, que "aquest ha estat una referència per a altres comunitats i per això segons ell avui Espanya és més federal que en 2006 gràcies a l'aposta catalana". Al temps ha reconegut el president de la Generalitat que " és veritat que també s'ha produït una ofensiva de determinats sectors, ja no contra l'Estatut en si, sinó contra el Títol VIII de la Constitució. Són els que parlen d'Espanya com si l'Estat de les autonomies no existís i tenen una visió regressiva. És una visió molt madrilenya".

Per al president català el PSOE segueix recolzant la defensa de l'Estatut davant el Tribunal Constitucional, encara que ha reconegut que "tenim ritmes diferents. A nosaltres ens agradaria anar més de pressa." Per a Montilla "és més fàcil votar l'Estatut per als diputats catalans que per a un de Conca o Segòvia. I si no hagués estat pels diputats del PSOE no tindríem Estatut. No podem dir que el PSOE i el PP siguin el mateix, això només es pot dir des del sectarisme".

Preguntat sobre si se sent recolzat pel president Zapatero, el Secretari General del PSC ha manifestat que "cal tenir perspectiva." I malgrat el que s'ha dit que Zapatero no el recolza per a José Montilla això "no és exacte, en el sentit que ell ha dit que recolza i tornaria a votar l'Estatut, que comparteix la nostra preocupació i que ja fixarà posició sobre la llei del TC quan toqui. No veig que ell digui que està en contra" .

En paraules de José Montilla la deliberació del TC en relació a l'Estatut "això ara és més important per a mi que per Zapatero però no es pot parlar de confrontació. És cert que mi m'agradaria anar més ràpid perquè la meva obligació no és ser conformista sinó més ambiciós".

Que el Senat reformi la llei del TC per facilitar la seva renovació és alguna cosa que preocupa al president català que ha manifestat en aquest sentit "jo confio en el sentit comú i en el nostre treball. Confio en les nostres forces, en les del PSC i en les del conjunt dels catalans."

En quant a la polèmica suscitada entorn del vot dels diputats del PSC a Madrid, José Montilla s'ha mostrat ferm i rotund afirmant que "els diputats del PSC al Congrés faran el que decideixi la direcció del PSC, com sempre. Pot haver-hi un moment en el qual votin diferent, però serà quan ho decidim nosaltres i no quan uns o uns altres ho busquin. No ens deixarem arrossegar per ningú. A molts dels quals plantegen cada dia aquest tema el que els agradaria és que el PSC tombés a Zapatero perquè vingui Mariano Rajoy, i nosaltres no servirem perquè governi la dreta".

Preguntat en relació a una sentència negativa del TC José Montilla ha afirmat que "una sentència negativa crearia tensions. La polèmica per la no sentencia ja ho ha fet, i l'actitud del TC ha generat desafecció i desconfiança amb Espanya. Això no reforça els vincles afectius entre Catalunya i Espanya. Hi ha alguns, el PP, els de el recurs, que de tant dir que volen a Espanya, la mataran. No entenen que l'Estat autonòmic és irreversible. La dreta té més incomprensió amb Catalunya ara que en la Transició. La UCD era més comprensiva que Rajoy".

Per a Montilla "l'Estatut viu malgrat que alguns també uns pocs a Catalunya el volen ferir, matar o enterrar en vida. Cal defensar el que els catalans votem".

Preguntat sobre el que el president català creu que Catalunya ha fet malament en tot aquest assumpte de l'Estatut, Montilla ha dit no ser dels quals miren enrere. En aquest sentit ha matisat "en tot cas sóc dels quals penso que mai tenim tota la raó. Que la tendència a la gesticulació i les fugides cap a davant retòriques no ajuden. Segur que podríem haver fet les coses millor i explicar-nos millor, encara que no sé si el resultat hauria estat el mateix".

Ara mateix en paraules del líder del PSC "em preocupa més el futur de Catalunya que el meu, ara i fa tres anys. És una batalla dura, complexa i difícil però no m'espanten els reptes difícils". En aquest sentit ha afirmat també "sempre he dit que el que em preocupa és guanyar les eleccions, no les enquestes. Cal ser respectuós amb qui pren la decisió, els ciutadans. Aquí ningú parteix amb percentatges assegurats, són ficció. Sóc conscient de les dificultats, sí. Però també estic convençut de les nostres seguretats, confiances i forces".

Per al president català l'obra d'aquest Govern d'esquerres no interessa ara mateix a l'opinió pública afirmant que "l'opinió pública no està, per desgràcia, interessada en l'obra de govern. Aquesta és, amb excepcions, la realitat. Et pots trobar inaugurant un gran hospital i que no sigui notícia. No sé per què no hem arribat a la gent, no se quina és la solució. Alguna cosa no fem bé". No obstant això afirma el líder del PSC "sóc conscient de les nostres limitacions a l'hora de comunicar el balanç, però la realitat és que, per exemple, aquest Govern inaugurarà en una legislatura més quilòmetres de Metre que Pujol en 23 anys".

En relació a si descarta un pacte postelectoral PSC-CiU, José Montilla, ha manifestat " jo he descartat una cosa, pactar amb el PP. No he sentit a Artur Mas dir el mateix. Anem segons en les enquestes i jo aspiro a arribar primer per governar amb els menors condicionants. El tema no és amb qui es governa, sinó el projecte que tens. Aquí i en altres països és difícil que els grans partits es coaliguen excepte si hi ha circumstàncies excepcionals, que crec que avui no es donen a Catalunya. Ha d'haver-hi un Govern i una alternativa de Govern, és el millor. Una altra cosa són els acords en grans temes de país. Jo he impulsat divorsos en aquesta legislatura".

Abordant la crisi econòmicai les preocupacions que té José Montilla sobre la mateixa ha afirmat sentir-se preocupat per " la cohesió social i per això és el centre de la meva acció de govern. Però les xifres de l'atur d'aquest mes poden ser esperançadores i marcar un canvi de tendència". Afegint "em preocupa que hi hagi un percentatge elevat d'immigrants en atur i sense xarxa familiar. Per això treballem amb programes destinats a integrar i evitar l'exclusió, que és el que posa en risc la cohesió social. Per a això tenim la nova llei d'Acolliment, plans de barri Jo no tinc por a parlar d'immigració, si és per parlar de com abordem els problemes que poden derivar-se d'ella. El que deploro és exhibir els problemes sense aportar solucions i llançar només crítiques xenòfobes. No és amb pasquins com els de el PP com es resolen problemes".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH