La Generalitat dóna un impuls al treball autònom

|

El Govern ha aprovat, dins del conjunt de mesures que està impulsant per posar les bases del canvi de model productiu, acompanyant i potenciant la creació d'activitat econòmica, el Decret per crear el Consell del Treball Autònom de Catalunya, un òrgan de consulta en matèria socioeconòmica i professional del treball autònom.

Aquest òrgan està integrat per la Generalitat, les organitzacions sindicals i les organitzacions empresarials més representatives en l'àmbit de Catalunya, i les associacions, federacions, confederacions més representatives registrades a Catalunya.

Les funcions principals del Consell seran emetre el seu parer amb caràcter facultatiu sobre els avantprojectes de llei o projectes de decret que incideixin sobre el treball autònom; elaborar propostes i informes per impulsar actuacions per afavorir aquest col?lectiu; participar en el Consell del treball autònom estatal; fer un seguiment i desenvolupar el marc jurídic del treball autònom; aprofundir en el coneixement de la realitat del treball autònom a Catalunya; detectar necessitats i millorar la formació dels treballadors autònoms; informar, assessorar i orientar en matèria de seguretat i salut laboral; i desenvolupar accions específiques per als treballadors econòmicament dependents (TRADE).

El Consell del Treball Autònom estarà presidit pel conseller competent en matèria de treball i tindrà fins a 16 membres distribuïts de la manera següent: 4 membres en representació de la Generalitat, inclòs el vicepresident, i una persona independent experta en matèria de treball autònom; 4 membres en representació de les organitzacions sindicats i 4 membres més per part de les organitzacions empresarials; i fins a 4 membres en representació de cadascuna de les associacions, federacions, confederacions o unions d'associacions professionals representatives de treballadors autònoms registrades a Catalunya. La durada del mandat serà de quatre anys i la composició del Consell haurà de ser paritària.

D'altra banda, el Govern també ha aprovat avui la creació del Registre d'associacions professionals del treball autònom; les condicions i el procediment per a la determinació de la representativitat de les associacions professionals del treball autònom; i la conciliació prèvia a la tramitació d'accions judicials en relació amb el règim professional de les persones treballadores autònomes econòmicament dependents.

Context actual a Catalunya

Catalunya té un teixit empresarial ampli i dinàmic amb una taxa d'activitat emprenedora (7,3%) per sobre de la mitjana espanyola (7%) i europea (6%), segons dades de l'estudi GEM 2008.

En el cas de les persones treballadores autònomes a Catalunya, l'any 2009 va acabar amb 549.560 persones afiliades al Registre Especial de Treballadors Autònoms.

El perfil del treballador autònom a Catalunya correspon a un home, entre 40 i 54 anys, que treballa en el sector serveis, sense assalariats al seu càrrec, amb una sola activitat, que porta 5 o més anys en el seu negoci i que cotitza per la base mínima de cotització.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH