Montilla ofereix pactes i Mas posa condicions

|

CatalunyaPress.- Disposició al diàleg i a arribar a acords, sí, però sense "xecs en blanc" i amb condicions. Així ha respost el líder de l'oposició, Artur Mas, a la proposta de Montilla de reunir els partits a la taula de l'Acord Estratègic per pactar les mesures per sortir de la crisi, que ha estat l'única mesura adoptada.

El President de la Generalitat, José Montilla, ha convidat als partits de l'oposició a dissenyar "junts el futur de Catalunya" col·laborant en l'actualització de l'Acord Estratègic signat amb sindicats i empresaris. Per això, ha anunciat que convocarà una Cimera del Consell Institucional sobre l'Acord Estratègic per renovar-lo tenint en compte les noves prioritats i necessitats i centrant-se sobretot en innovació, ocupació i immigració.

Davant d'això, el líder de l'oposició, Artur Mas, s'ha mostrat "sorprès" perquè, segons ha explicat, "fa cinc anys volent estar en aquest fòrum, i se'ns ha impedit". Per això, s'ha mostrat disposat a pactar amb el Govern, però sense donar "un xec en blanc" i amb una condició: "que el PSC utilitzi la seva força a Madrid" per apuntalar aquests acords a nivell estatal.

A més, Mas ha proposat arribar a acords puntuals en cinc matèries: moderació fiscal -al que Montilla ha respost mostrant la seva disconformitat per l'elevat dèficit que arrosseguen les comunitats- la lluita contra la morositat, un pla d'austeritat, facilitar el crèdit a les empreses i l'aprovació de reformes estructurals.

23 mesures

Contestant a les propostes de Mas, Montilla ha volgut tornar al tauler de l'Acord Estratègic i li ha deixat anar que si ell proposa cinc acords, el Govern li ofereix "treballar conjuntament en la posada al dia de les 23 línies de desenvolupament de l'Acord, i impulsar especialment les polítiques de la innovació i transferència tecnològica, la formació professional, l'èxit escolar, l'anglès com a tercera llengua, la regulació, competència, simplificació administrativa i contractació pública, l'ús racional i de qualitat dels recursos, la immigració i el mercat laboral".

El president ha ofert a les forces polítiques "participar en el disseny futur de Catalunya" i ha manifestat la seva voluntat de diàleg per arribar a acords. "Aquest Govern ha arribat a acords amb sindicats i representants empresarials. Però podem fer més, podem arribar a acords amb les forces polítiques... si vostès volen".

El cap del Govern català ha recordat que l'Acord Estratègic és el marc on, des de 2005, el Govern concerta amb els agents socials i representants de la societat civil les polítiques per a un canvi de model productiu i on es decideix "gairebé el 30% del pressupost de la Generalitat ".

Eficiència de l'administració pública


En aquest marc, el president ha anunciat noves mesures per aprofundir en dues de les demandes històriques dels agents socials, especialment del món empresarial: millorar l'eficiència i la rapidesa de l'administració pública. "Vull que quedi clar, també, que he vingut a aquesta Cambra a oferir més austeritat i eficiència", ha dit, "no podem demanar sacrificis a la societat catalana si no som capaços de predicar amb l'exemple".

Amb aquest objectiu, el cap del Govern català s'ha compromès a elaborar un Pla de Simplificació Administrativa per reduir fins al 25% el cost i el temps que les empreses destinen als tràmits. Ha recordat que les mesures impulsades des de 2007 ja s'han traduït "en un estalvi per a les empreses de més de 900 milions d'euros, és a dir el 10% de la càrrega administrativa que suporten.

El tripartit i CiU han donat suport a favor una resolució proposada pel PPC que insta al govern a impulsar amb les entitats financeres "noves fórmules de millora de la liquiditat i accés al crèdit de les empreses, els autònoms i els professionals".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH