Reforma de les pensions: ¿necessària o oportunista?

|

X. Prera.- Enmig del debat sobre la reforma de les pensions, i després de les manifestacions que els dos grans sindicats van organitzar en contra del retard de l'edat de jubilació, CatalunyaPress pregunta a dos experts en la matèria que mostren opinions contraposades.

En ambdós casos són opinions de pes, de gent que cada dia maneja moltes més xifres que la majoria dels mortals, i curiosament no coincideixen sinó tot el contrari, el que demostra que l'economia pot ser tot menys una ciència exacta.

La primera divergencia arriba pel moment en què el Govern que presideix Zapatero ha presentat la mesura. Per a Albert Recio, professor d'Economia Aplicada en la Universitat Autònoma de Barcelona, "tal com s'ha plantejat, no crec que sigui el moment", ja que enmig de la pitjor crisi en dècades "el debat només pot ser a la baixa", és a dir, "a força de retallades socials".

Ricardo Úbeda, Doctor en Economia i Finanzas i professor de l'Institut Químic de Sarrià (IQS), coincideix en les retallades però no creu que això sigui important per a concloure que és un mal moment per a tirar endavant la reforma. "Crec que és un bon moment, perquè necessàriament s'haurien de prendre mesures que faran mal i suposaran retallades socials. Però és que si no hi ha retallades el sistema està en perill".

Un altre dels punts conflictius en tot aquest debat és si és una bona idea retardar l'edat de jubilació. Ambdós consideren que el retard fins als 67 anys pot ser una bona opció en aquelles professions menys exigents a nivell físic, però que igualar totes les professions seria "injust".

Però Recio va més enllà, i apunta una cosa que pocs diuen aquests dies: "Espanya és dels països europeus que menys gasten en pensions en tota Europa". Les dades li donen la raó. Segons Eurostar, Espanya gasta gairebé sis punts menys del seu PIB en pensions que l'Europa dels 15.

A més, aquest professor assegura que el retard en l'edat de jubilació no és l'única manera de modificar les pensions. I apunta dues mesures que ja s'han demostrat impopulars: augment d'impostos ?una cosa que el Govern per ara descarta- i/o augment proporcional de les contribucions a la Seguretat Social sobre els salaris.

Societat de serveis

Per a justificar la seva defensa del retard de l'edat de jubilació, Úbeda assegura que "més aviat que tard" serà necessari reformar el sistema de pensions, i que cal aprofitar l'envelliment de la població per l'augment de l'esperança de vida per a retardar la jubilació perquè "anem cap a una societat bolcada en els serveis i en els treballs de poca exigència física".

Pensions privades?

Sobre la reforma promoguda pel Govern apareix el fantasma de la privatització. El professor Recio, després d'assegurar que les entitats financeres fa anys que estan darrere dels plans de jubilació per a treure beneficis, deixa una pregunta en l'aire: darrere de tot aquest debat hi haurà un sistema de pensions privades obligatòries?

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH