El Centre Penitenciari de Figueres mig enllestit

|

La construcció del CP Puig de les Basses va començar el juny de 2008 i està previst que finalitzi durant el segon semestre de 2010. El Departament de Justícia preveu posar-lo en funcionament el Centre a finals d'aquest any o durant el primer semestre de 2011.

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha visitat les obres de construcció del futur Centre Penitenciari Puig de les Basses a Figueres, on ja s'han executat el 50% de les obres previstes pel projecte que té un pressupost de 108.927.652.05 euros.

El futur Centre Penitenciari Puig de les Basses, ubicat al terme municipal de Figueres, tindrà una superfície construïda de 61.642,43 m2 i disposarà de mòduls diferenciats per a penats i preventius. Donarà cabuda a 750 interns, 650 seran per a homes adults, 50 per a joves i 50 per a dones.
Reducció de l'impacte visual i lumínic

El projecte arquitectònic del centre penitenciari ha tingut especial cura en minimitzar els efectes de la seva implantació sobre el terreny, segons ha recordat la consellera de Justícia, Montserrat Tura, per qui, precisament "la fase actual de les obres és clau en quant a l'adopció de mesures de desimpacte ambiental de l'equipament en el territori".

Abans, però, ja s'ha tingut en compte que, des d'una visió llunyana, el cim del Puig de les Basses sobresurti per darrera dels edificis, de manera que es mantingui l'skyline original. El projecte també ha vetllat especialment per no situar-se en una posició de prevalença respecte al castell de Sant Ferran -situat a l'altra banda de l'autopista-, amb una cota d'implantació igual a la de la fortalesa.

Amb el mateix criteri, s'ha utilitzat formigó per a façanes i murs del color de les gammes cromàtiques de l'entorn. I s'han aprofitat les terres procedents de l'excavació per crear elevacions davant les façanes més visibles des de la plana, per disminuir visualment l'alçada del mur perimetral que envolta l'equipament.

Pel que fa a les accions que es duran a terme per disminuir l'impacte lumínic, van des de la substitució de llum blanca per llum groga en zones del perímetre, a la reducció de la potència de cada lluminària ?tot separant focus que van agrupats en altres instal?lacions, per aconseguir un enllumenat més tènue- o el redireccionament de la llum, sempre cap a l'interior.

El nou CP Puig de les Basses, que s'emmarca en el Pla d'execució penal elaborat pel Departament de Justícia, dotarà de noves places el sistema penitenciari català i donarà resposta a les necessitats en l'àmbit penitenciari de les comarques gironines perquè aglutinarà en un sol centre les funcions que actualment cobreixen les presons de Girona i Figueres. Així, la posada en marxa del nou centre permetrà la desafectació i el tancament del CP Figueres, així com la desafectació, el tancament i la deconstrucció del CP de Girona.

Aquests dos centres, que actualment són insuficients pel que fa a espais, serveis i places penitenciàries ?sumats no arriben a una capacitat per a 300 interns-, seran substituïts pel nou centre, amb 750 places.

Aquestes són part de les 4.700 noves places que preveu el Pla d'execució penal per donar resposta al creixement de la població reclusa a Catalunya i fer la substitució de les instal?lacions obsoletes. En concret, el Pla inclou la construcció de set centres penitenciaris i cinc centres oberts i el tancament de nou centres i seccions obertes.

Actualment ja s'han posat en marxa el CP Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada) i el CP Joves (La Roca del Vallès), i la presó de Trinitat (Barcelona) ha deixat de funcionar com a centre penitenciari de règim ordinari.

Pel que fa a la resta del Pla, paral?lelament a la construcció del CP Puig de les Basses, s'han posat en marxa les obres del CP Mas d'Enric, al Catllar, que substituirà el Centre Penitenciari de Tarragona, i es preveu properament la licitació del CP Dones Catalunya, a Sant Llorenç d'Hortons, el CP Els Plans, a Tàrrega, i el CP de Preventius Zona Franca, a Barcelona.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH