Montilla defensa el paper dels ens locals perquè 'són els primers que responen a les demandes'

|

El president de la Generalitat, José Montilla, ha reivindicat, en la inauguració de la Cimera de Governs Locals, el paper dels governs locals i regionals a l'hora d'afrontar dos reptes que "són de la màxima preocupació de la nostra ciutadania": la crisi i la lluita contra el canvi climàtic.

D'aquests dos, ha dit Montilla, se'n deriva un altre "de més transversal, com és l'impuls d'un nou model productiu, d'un model de creixement més sostenible, amb l'objectiu que, superada la crisi, no estiguim més afeblits sinó més forts".

"Cap d'aquest reptes que té plantejats avui Europa ?ha defensat el President-, no es pot afrontar sense el concurs dels governs de proximitat, perquè a les ciutats és on primer es manifesten les demandes d'acció política i des d'on primer se'ls ha de donar resposta".

Coprotagonistes del desplegament del Tractat de Lisboa

En aquesta línia, el president Montilla ha recordat que "el Tractat de Lisboa reserva als ens locals i regionals un nou lloc en el panorama institucional europeu, ampliant el concepte de la cohesió amb la dimensió territorial i reforçant el principi de seguretat".

La fortalesa de treballar en xarxa

"Regions i ens locals coneixem els avantatges de treballar en xarxa, de cooperar, de compartir, d'aprendre dels altres, dels que són semblants a nosaltres i també dels que són diferents; en aquesta capacitat de fer xarxa es fonamenta, també, la nostra fortalesa", ha assenyalat el president català, que ha posat la Mediterrània com a exemple de "bon veïnatge i col?laboració".

Per acabar,ha expressat la predisposició dels governs locals i regionals "a contribuir a l'èxit de la nova etapa en la cooperació euromediterrània oberta amb la creació de la Unió per la Mediterrània", que ha fixat la seva seu permanent a Barcelona.

Chaves, Castro i Fogué destaquen la importància dels governs locals en la construcció de la nova Europa

En la roda de premsa posterior a la inauguració de la Cimera de Governs Locals, Antoni Fogué ha destacat la importància d'elaborar una agenda local europea amb els principals problemes que han d'afrontar les diferents institucions, principalment l'actual crisi econòmica i financera.

El president de la Diputació ha explicat la necessitat de la governança multinivell, "no es pot parlar d'una Europa feta a trossos, estatal, regional i local, sinó de la cooperació entre administracions".

Per a Fogué, les conclusions recollides a l'Agenda Barcelona es traslladaran al govern espanyol, que ostenta la presidència europea aquest semestre, perquè les faci arribar a totes les xarxes que han participat en aquesta Cimera per facilitar la consecució de les fites proposades.

Per la seva banda, Manuel Chaves, vicepresident tercer i ministre de Política Territorial del Govern d'Espanya, ha descrit un escenari europeu marcat, d'una banda, pel tractat de Lisboa i, de l'altra, per la necessitat de superar la crisi, deixant enrere les seves causes.

Chaves opina que el futur passa per donar resposta a tres reptes, "la societat del coneixement, una ocupació de qualitat i la sostenibilitat", i valora avui més que mai el potencial innovador de l'àmbit local. "Els municipis d'Europa -ha dit- reclamen la seva responsabilitat en el procés de construcció europea".

L'últim compareixent a la roda de premsa ha estat Pedro Castro, alcalde de Getafe i president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), que ha manifestat la voluntat dels governs locals d'estar al costat de l'administració central i "treballar conjuntament per a la sortida de la crisi", aportant el valor de la proximitat respecte a la ciutadania. L'alcalde andalús ha afirmat que "és impossible sortir de la crisi sense els ajuntaments".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH