Gastarem més en mobles, cotxes i electrodomèstics i menys en menjar fora

|

SERVIMEDIA.- Durant les dues pròximes dècades els espanyols augmentaran el seu consum de béns duradors, com automòbils, electrodomèstics i mobles, mentre que la seva despesa en restauració i hostaleria experimentarà una important disminució.

Així es desprèn de l'últim "Observatori Sectorial" del Servei d'Estudis Econòmics de BBVA, que parteix de la base que els patrons de consum dels països de l'OCDE tendeixen a homogeneitzar-se.

Amb tot, aquest document assenyala que a Espanya la reculada de la despesa en hostaleria i restauració "trigarà un període perllongat de temps a situar-se per sota el 10%".

De fet, a Espanya el consum relatiu de béns duradors (que suposa un 10,3% del total), malgrat haver-se incrementat en gairebé quatre punts percentuals en les tres últimes dècades, és encara "substancialment menor" al que s'observa tant als Estats Units (15%) com en el promig de l'OCDE (14,5%). L'augment previst per a aquest consum a Espanya és de quatre punts percentuals (fins al 14,3%) en els pròxims 20 anys.

Pel contrari, les despeses en aliments i begudes no alcohòliques i, sobretot, en béns i serveis de restauració i hostaleria, mostren un pes "comparativament elevat" en la cistella de consum de les llars espanyoles (del 12,9% i del 16,8%, respectivament, enfront de l'OCDE, on el consum de begudes i aliments suposa un 11,1% i el de restauració es queda en un 7%. A Estats Units aquests percentatges són del 6,8% i del 5,9%, respectivament).

Els resultats d'aquest informe vaticinen que l'"excés" de consum relatiu d'aquests productes s'anirà corregint progressivament, a un ritme del 3% i 1%, respectivament, cada any.

L'estudi constata així mateix que els països desenvolupats destinen un percentatge decreixent de la seva renda al consum d'aquells béns i serveis destinats a cobrir les necessitats més bàsiques (per exemple, l'alimentació), en benefici d'uns altres no considerats de primera necessitat (com oci, restauració i comunicacions).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH