El nombre de baixes laborals s'ha reduït un 8%

|

La incapacitat temporal té un important impacte socioeconòmic perquè afecta els treballadors, els empresaris i la societat i el cost de la prestació gira entorn dels 1.100 M?, a Catalunya.

Segons les dades registrades per l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM), el nombre total de baixes per incapacitat temporal (IT) ha disminuït un 8%, a Catalunya, durant el 2009 i respecte a l'any anterior.

Concretament, de gener a desembre de 2009, s'han produït 1.055.433 baixes, enfront 1.147.397 de l'any anterior. Si fem distincions per gènere, en les dones han disminuït un 8,4% i en els homes un 0,7%. Aquesta disminució és deguda, en bona part, a la millora en la gestió de les baixes per l'atenció primària de salut, en col?laboració amb l'ICAM, i a la millora en els llocs de treball.

Pel que respecta a les tipologies de malaltia que causen la major part de les incapacitats temporals, les del sistema respiratori -associades a grip i refredats- són les més freqüents, ja que suposen un 26% del total de baixes laborals, però també són les de menys durada, amb una mitjana de 7,4 dies.

Enguany, aquest punt s'ha vist agreujat a causa de l'alta incidència de la grip A, en el darrer trimestre de l'any, que ha fet que les baixes per grip exclusivament hagin representat un 7,2% del total de baixes del 2009, mentre que al 2008 van suposar el 2,7% del total.

Les causes de baixa més comunes

Després de les respiratòries, la segona causa d'IT la constitueixen les malalties osteomusculars, amb un 18,8% de la mitjana total de baixes i amb una durada mitjana de 49,4 dies. La tercera causa d'IT són els traumatismes, que suposen un 8% del total de baixes, amb una durada mitjana de 49,2 dies.

Les malalties mentals constitueixen la quarta causa d'IT, amb un 7,1% de les baixes, però són les que tenen una durada més llarga, amb una mitjana de 80,6 dies.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH