Més centres penitenciaris i més personal per fer front a l'augment d'interns

|

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha presentat davant la Comissió de Justícia, Dret i Seguretat Ciutadana del Parlament de Catalunya el Pla d'execució penal, que fixa les línies d'actuació de la política d'execució penal a Catalunya fins al 2013.

El Pla conté una previsió actualitzada del projecte de substitució, renovació i ampliació dels equipaments penitenciaris de Catalunya, que ja plantejava el Pla d'equipaments penitenciaris elaborat el 2004.

Però també abasta el conjunt de les polítiques referents als centres penitenciaris quant a personal i programes de tractament, i les previsions quant a la gestió de les mesures penals alternatives, la justícia juvenil, l'atenció a les víctimes del delicte, les mesures de suport a la reinserció, els programes de valoració del risc i el marc normatiu propi.

Aquest conjunt de polítiques d'actuació també incorpora la tradició capdavantera de Catalunya en alguns d'aquests àmbits ?com ara en l'aplicació de programes de mediació. Cal recordar que Catalunya està 22 punts per sota de la resta d'Espanya en la taxa de població empresonada, una circumstància que sens dubte té a veure amb l'aplicació decidida de programes d'execució de penes a la comunitat i d'atenció a les víctimes.

Centres penitenciaris i centres oberts


A l'àmbit penitenciari, el Pla té en compte les previsions, que xifren en 12.000 les persones que estaran sotmeses a una pena de presó l'any 2013, 2.100 de les quals probablement estaran en tercer grau.

L'objectiu és arribar al 2013 amb set nous centres ?dos dels quals, el CP Lledoners i el CP Joves, ja han entrat en funcionament; el CP Puig de les Basses, a Figueres, i el CP Mas Enric, al Catllar, Tarragona, estan en construcció; el CP Els Plans, a Tàrrega; el CP de Preventius Zona Franca, a Barcelona, i el CP Dones Catalunya, a Sant Llorenç d'Hortons, es licitaran properament- i crear 4.700 noves places penitenciàries, repartides per tot el territori català.

Alhora suposarà el tancament de sis centres que han quedat obsolets ?el primer dels quals, la presó de la Trinitat, ja no existeix com a centre penitenciari- o, el que és el mateix, l'eliminació d'unes 2.550 places que ja no s'adeqüen al manteniment d'unes condicions de vida mínimament dignes per als interns i de treball dels professionals.

Pel que fa als centres oberts, la previsió és que es disposi de 1.680 places, un nombre superior al de persones susceptibles d'ocupar-les (persones en règim de semillibertat que tornen a dormir als centres). Això serà possible amb cinc nous centres (1.457 places) i el tancament de nou centres i seccions obertes que sumen un total de 1.160 places.

Una altra actuació en aquest àmbit és l'ampliació d'unitats dependents -quatre unitats més amb 58 noves places- per reforçar la intervenció adreçada a interns que necessiten un suport especialitzat en el procés de retorn al seu medi, com ara adults amb problemes de drogodependències, o dones amb fills petits.

La inversió en tots aquests nous centres i equipaments a Catalunya es preveu que acabi sent d'uns 1.000 milions d'euros.

Justícia juvenil


El Departament de Justícia està convençut que un factor de fre a l'entrada de joves a la presó és una política efectiva en l'àmbit de la justícia juvenil, en el qual Catalunya té una llarga experiència iniciada l'any 1981, quan es va convertir en la primera comunitat autònoma que va rebre competències en matèria de menors.

Per aquest motiu, el Pla planteja la incorporació d'una seixantena de nous professionals durant els propers anys per actuar amb els menors i joves infractors tant en el medi obert com en programes de mediació i d'assessorament tècnic.

Una nova política de recursos humans i nous professionals

L'increment de places a centres penitenciaris, centres oberts, unitats dependents, nous equipaments de justícia juvenil i l'ampliació dels equips de medi obert, mediació i assessorament tècnic per a menors i joves ha de suposar la incorporació d'aproximadament 2.600 professionals al sistema d'execució penal català.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH