Els bancs deixaran de tenir la raó sempre

|

Sv - El Tribunal Suprem ha declarat abusives i, per tant, nul·les, 13 clàusules de contractes d'entitats financeres relatives als contractes de targetes o préstecs hipotecaris, entre altres.

La sentència dictada pel Tribunal Suprem posa fi al procés iniciat per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) al gener de 2003, segons ha informat aquesta associació. Mitjançant aquest procés, l'OCU sol·licitava que es declaressin abusives i, per tant, nul?les diverses de les clàusules que moltes entitats financeres aplicaven als seus clients.

La sentència del Tribunal Suprem manté la nul·litat de totes les clàusules declarades nul?les per l'Audiència Provincial, és a dir, la clàusula que impedeix al consumidor conèixer quines comissions li cobraran (informació fonamental per saber si les condicions són o no interessants), la que obliga el consumidor a anar a tribunals diferents dels que correspondrien en funció del seu domicili o altres furs que els reconeix la llei; i la que obliga l'usuari a fer-se càrrec de totes les despeses que suposi un procés judicial (és a dir, tant les factures del seu advocat i procurador com les del banc, sigui quin sigui el resultat).

Així mateix, el Suprem declara nul·la la clàusula del contracte que trasllada la responsabilitat al consumidor en el cas que algú falsifiqui un xec i el cobri, siguin quines siguin les circumstàncies, aquella per la qual l'entitat eludeix la responsabilitat pel mal funcionament d'un caixer automàtic si es va al mateix i no dóna els diners demanats, encara que el rebut indiqui que sí que s'ha realitzat l'operació, i la clàusula per la qual l'entitat es reserva la possibilitat de rescindir un contracte de préstec hipotecari per qualsevol causa.

També estableix la nul·litat de la clàusula per la qual es fa vèncer un préstec hipotecari quan es denegui la inscripció de l'escriptura encara que la no inscripció sigui culpa de l'entitat, i la que allibera a l'entitat de qualsevol responsabilitat pels danys causats pels errors produïts durant la transmissió de qualsevol operació per via informàtica.

La sentència incorpora cinc clàusules noves al llistat de condicions nul·les: la que es refereix a poder compensar un deute a qualsevol titular d'un compte, amb independència que sigui atribuïble a un, a alguns o a tots els titulars per la seva indefinició, la que eximeix de tota responsabilitat a l'entitat per pèrdua o sostracció de la targeta o la llibreta, abans que el titular notifiqui la pèrdua, la que resol anticipadament el préstec, per la possible disminució patrimonial del prestatari, la que prohibeix vendre o alienar el bé que garanteix la hipoteca, i la que eximeix de l'obligació de comunicar la cessió de préstec a tercers.

La sentència ja és ferma, de manera que la nul·litat s'estén a "qualsevol entitat bancària o financera que ofereixi en els seus contractes alguna de les clàusules declarades nul·les".

Ara només queda pendent la inscripció d'aquestes clàusules en el Registre de Condicions Generals de Contractació com abusives perquè la seva eficàcia afecti a tots els consumidors que tinguin una d'aquestes clàusules en els seus contractes, tràmit que l'OCU "posa en marxa immediatament".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH