Metges de Catalunya demana a Geli que prioritzi els aspectes clínics als econòmics

|

Metges de Catalunya (MC) ha denunciat que el model d'autonomia de gestió dels CAP que l'Institut Català de la Salut (ICS) ha aplicat en prova a deu centres, prioritza els aspectes econòmics per damunt dels clínics.

El sindicat considera que l'actual projecte d'autonomia de gestió dels centres d'atenció primària (CAP) de l'Institut Català de la Salut (ICS), si bé no és rebutjable en el seu plantejament ?incrementar els graus d'autonomia i responsabilització dels equips assistencials?, sí que ho és en la seva aplicació.

Per a MC, el pla pilot que ha posat en marxa l'administració en deu CAP de Catalunya s'orienta tendenciosament a la millora de la gestió econòmica però, en canvi, és molt ambigu a l'hora de dissenyar la proposta per millorar la gestió clínica i organitzativa de les plantilles.

En aquest sentit, el sindicat critica la falta de mesures concretes que possibilitin l'autonomia de gestió del metge en aspectes fonamentals com el control de les agendes, la desburocratització de les consultes, la delimitació de la cartera de serveis o la redacció del plans funcionals, que han de permetre adaptar el funcionament dels equips als nous models organitzatius.

També retreu a l'ICS, que depèn de la Conselleria de Salut que encapçala Marina Geli, que no hagi previst de quina manera els professionals podran participar en els processos de selecció de personal, d'acord amb les necessitats que tingui l'organització en cada moment, una responsabilitat bàsica per facilitar la millora de la gestió dels recursos humans.

El secretari de Coordinació i Estratègia de MC, Lluís Bagán adverteix del "perill d'involució" d'un projecte "mal dissenyat, excessivament economicista i sense una base legal sòlida" que garanteixi el seu desenvolupament.

"No podem acceptar aquest model tal com està plantejat, perquè pot incrementar la desconfiança entre els metges vers el canvi en la cultura de gestió que proposa l'ICS", afirma Bagán.

"Primer hem de garantir el protagonisme del professional en la gestió clínica i després podrem parlar de participar en la gestió econòmica, de la qual també en som responsables parcialment", afegeix.

El secretari de Coordinació i Estratègia anima els equips d'atenció primària (EAP) a "exigir" a la gerència de l'ICS les garanties necessàries, "perquè l'autonomia de gestió clínica sigui assolible i es converteixi en una realitat persistent".

Projecte
El projecte d'autonomia de gestió dels CAP de l'ICS pretén dotar als equips professionals d'una major capacitat de decisió en qüestions assistencials, organitzatives, econòmiques i de gestió de personal, per avançar cap a l'excel?lència clínica, amb una major satisfacció de ciutadans i professionals i una millor utilització dels recursos.

L'ICS ha posat en marxa un pla pilot en deu CAP de Catalunya (Eixample de Lleida, Tremp, Sant Salvador-Els Pallaresos de Tarragona, Flix, Salt, Can Vidalet d'Esplugues, Vilassar de Mar, Antoni Creus de Terrassa, Santa Eugènia de Berga i Encants de Barcelona) per validar el projecte i, posteriorment, té previst estendre la iniciativa a tot el territori català.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH