'El tripartit ja no té vigència més enllà de la legislatura actual'

|

El Conseller d'Educació publica un article a La Vanguardia amb el qual vol matisar les seves paraules del dimecres, però no rectificar. A més d'insistir en la fatiga dels catalans respecte al tripartit, demana suport pel PSC per a governar en solitari. Els socis del tripartit l'han criticat i l'oposició demana eleccions anticipades.

Ernest Maragall manté les seves polèmiques declaracions i assegura que "el tripartit, versió 1.2, ja no té vigència política més enllà del seu mandat actual". Maragall considera que d'aquestes declaracions no ha de rectificar gens ni és la seva intenció "fer ús del fora de context".

Maragall assenyala que les seves declaracions han provocat dues reaccions, una positiva i una altra negativa. La negativa és la constatació del "esgotament" de la fórmula del tripartit. Per al conseller, la nota positiva és que "ara el país està expectant del que el PSC faci, digui, proposi, decideixi. Magnífic".

Maragall ha volgut aclarir qualsevol dubte sobre si el seu article assenyala cap a un pacte amb Convergència en declarar la necessitat que els socialistes governin només amb un 'projecte propi', perquè el Govern "ja fa temps que va renunciar a encarnar un projecte integral de país amb pretensió de ser entès i acceptat com a tal ".
"El PSC no s'ha de presentar com una altra possibilitat o el complement útil d'una sociovergència vergonyant, sinó com la millor oferta", ha puntualitzat. A més, el conseller d'Educació es mostra disposat a fer "tot el que em correspongui" perquè Montilla sigui el nou president de la Generalitat.

A més, el conseller indaga en els tres punts que per a ell mereixen més importància en el debat polític-social: "La crisi econòmica i el que hem de fer per sortir-ne i, encara més, per construir una cosa nova però sòlida i estable"; "El nostre autogovern i l'exigència de fermesa i responsabilitat que el moment actual demana", i "la renovació del model democràtic que ens ha servit amb notori èxit durant més de trenta anys i que mostra indicis evidents d'ineficiència social i de distanciament ciutadà".

Els socis del tripartit responen Maragall

Joan Puigcercós ha recomanat als conseller Maragall i Castells que "els debats del partit no els traslladin al Govern. Perquè això sí és un destorb i una actitud estèril".

El líder d'Esquerra ha afegit que "és com allò de recuperar el Grup Parlamentari propi del PSC al Congrés, qüestió que treuen de tant en tant a la palestra però que, en canvi, no traslladen als òrgans interns. Hi ha debats que, per ser presos seriosament, s'han de fer allí on els correspon". Hi per a legitimar el seu discurs s'ha posat com a exemple: "Ho afirma qui va considerar necessari deixar de ser conseller de Governació per exercir la direcció del partit, i evitar, així, distorsionar l'acció de Govern".

Per la seva banda, Joan Herrera, secretari general d'ICV, ha contestat Maragall assegurant que no és viable un govern del PSC en solitari". Només es poden donar dos escenaris de govern futur, per al proper candidat ecosocialista a la Generalitat, "o govern plural d'esquerres o govern d'Artur Mas, que seria un govern encara més de dretes que el de Pujol, qualsevol altre escenari és fum".

Herrera ha subratllat que el seu partit només vol acabar la legislatura "fent polítiques per a la gent" i situant un escenari de "futur i de progrés" i ha tornat a reivindicar l'acció de govern amb polítiques com ara de la memòria històrica.

L'oposició demana eleccions anticipades

Josep Antoni Duran i Lleida creu que les declaracions de Maragall donen la raó a CiU i per això ha reclamat una vegada més eleccions anticipades.

Tot i que respecta que el president de CiU, Artur Mas, no demani un avançament electoral perquè "no vol donar la sensació que té pressa", Duran ha sentenciat que si el Govern no té projecte de país el que ha de fer és acabar. "Això està esgotat, no té continuïtat i no serveix de res" ha afegit. Segons Duran, Ernest Maragall ha obert un debat "molt interessant" que dóna la raó a CiU i també ha posat de relleu que no tot el món del PSC comparteix l'estratègia que marca la direcció del partit.

També s'ha sumat a la demanda d'eleccions anticipades la presidenta del PP de Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, per deixar pas als partits "forts, sòlids i amb capacitat de recuperar la confiança dels ciutadans".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH