La cambra de Comerç augura un creixement positiu en el primer trimestre de l'any

|

L'informe de conjuntura de la Cambra de Comerç de Barcelona assenyala que la caiguda del PIB català es frena el quart trimestre del 2009, com a conseqüència de la lleu millora de l'activitat a la indústria i als serveis, impulsada sobretot per l'exportació.

Segons les estimacions de la Cambra, el PIB català cau el -0,1 % intertrimestral el quart trimestre del 2009, suavitzant la caiguda interanual fins al -3,9 %. La xifra intertrimestral confirma que l'economia catalana està deixant enrere la recessió i que el primer trimestre del 2010 registrarà un creixement positiu. És a dir, estem en el punt d'inflexió del cicle econòmic en què el nivell d'activitat deixa de caure i comença a recuperar-se.

La indústria és el sector que més modera la caiguda de l'activitat el quart trimestre. Així mateix, els resultats de l'enquesta de conjuntura a la indústria registren millores. D'una banda, les empreses industrials manifesten una lleu millora de la marxa dels negocis el quart trimestre, per primera vegada des de l'inici de la recessió, i el fre de la caiguda de la facturació, després de set trimestres de contracció. En aquest sentit, cal destacar que els sectors de maquinària mecànica, alimentació, química i fabricació de material de transport assenyalen un creixement de les vendes el darrer trimestre del 2009. D'altra banda, la utilització de la capacitat productiva augmenta per tercer trimestre consecutiu, fins al 66 %, tot i que encara està per sota de la mitjana històrica.

Els empresaris industrials també apunten un creixement de les exportacions feble, però positiu, el quart trimestre. Segons les darreres dades de comerç exterior, les exportacions catalanes de béns a la zona euro han registrat un lleuger creixement el novembre (0,5 % interanual), impulsat sobretot per les vendes a França, que augmenten per primera vegada des de finals del 2008 (13,7 % interanual). A més, cal dir que aquestes han passat de representar el 19,5 % de les exportacions catalanes en el període 2006-2008 al 20,6 % el 2009.

Paral?lelament, la recuperació de les economies emergents afavoreix les exportacions catalanes als BRIX. En concret, les exportacions a la Xina estan creixent des del maig passat a un ritme elevat, en termes interanuals, les dirigides a l'Índia augmenten a l'octubre i el novembre i les dirigides al Brasil comencen a créixer el novembre. A més, el pes de les exportacions a aquests països també augmenta, i en especial, a la Xina. Aquestes han passat de representar el 0,9 % de les exportacions catalanes en el període 2006-2008 a l'1,3 % el 2009.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH