La recepta electrònica, fórmula d'èxit a Catalunya

|

Actualment que la recepta electrònica a Catalunya estigui implantada a la pràctica totalitat del territori en l'àmbit de l'atenció primària i la formació continuada a professionals en l'ús racional del medicament ha donat els seus fruïts.

A Catalunya a hores d'ara prescriuen electrònicament més de 4.000 metges i dispensen més de 3.000 oficines de farmàcia, que representen en cada cas el 94% dels Centres d'Atenció Primària i pràcticament el 100% de les oficines de farmàcia de Catalunya. A nivell de pacients, més d'1.100.000 persones són ja usuàries del sistema, assolint un volum de receptes electròniques dispensades superior als 21 milions.

L'èxit de la recepta electrònica ha permès la coordinació entre professionals sobre el pla de medicació del pacient, evitant així possibles problemes relacionats amb l'ús de medicaments, alhora que ha facilitat el treball diari dels professionals evitant també visites als centres de salut per a l'emissió de receptes.

De la mateixa manera, els pacients polimedicats són un col?lectiu especial pel seu elevat consum de medicaments i grau de morbiditat, esdevenen un grup de risc important a tenir en compte. Per això, Catalunya ha desenvolupat i implantat la recepta electrònica com un instrument de suport clau per millorar l'ús racional del medicament i l'eficiència en la prestació farmacèutica; i que suposa, en definitiva, un pas endavant en la millora en la qualitat assistencial.

Self Audit

L'eina Self Audit, impulsada per l'Institut Català de la Salut (ICS), facilita la revisió sistemàtica de la medicació dels pacients i introdueix millores en la seguretat de la prescripció. Es tracta d'un aplicatiu que de forma periòdica i automàtica analitza els medicaments prescrits, ja sigui pel metge d'atenció primària o d'altres especialistes, i duu a terme tota una sèrie d'accions dirigides a detectar pacients polimedicats, duplicitats de prescripció de medicaments amb la mateixa finalitat terapèutica, pacients amb més de 75 anys que prenen algun fàrmac desaconsellat i fàrmacs que es poden canviar per un producte genèric. L'objectiu és portar un control més acurat de tota la medicació que els usuaris han de prendre diàriament i evitar determinades combinacions de fàrmacs que puguin produir algun tipus de contraindicació o reacció que anul?li els seus efectes.

Arran de la utilització de l'eina, els professionals han detectat 169.000 pacients que presentaven alguna incidència de duplicitats i 155.000 pacients que portaven més de 10 medicaments a la seva prescripció. Els metges han revisat 222.824 pacients amb duplicitats terapèutiques i/o polimedicació, i s'ha suspès medicació en el 47% dels pacients amb un promig de 1,5 medicaments donats de baixa per pacient. En definitiva, s'ha produït una millora qualitativa de la prescripció i un estalvi en la despesa farmacèutica de 4,13 milions ?.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH