La comptabilitat dels partits polítics serà fiscalitzada

|

El Govern ha aprovat el Projecte de llei de la Sindicatura de Comptes per modernitzar aquest ens fiscalitzador i atorgar-li eines més precises per a l'exercici de les seves funcions.

El text, que ara iniciarà el tràmit parlamentari, dota la Sindicatura de personalitat jurídica pròpia per tal de reforçar la seva labor de garantia del bon funcionament i la bona gestió del sector públic, i recull tant diferents recomanacions incloses en informes remesos per l'ens al Parlament de Catalunya com la regulació incorporada a la Llei de mesures fiscals i financeres aprovada el passat 23 de desembre.

El Projecte de llei atorga noves tasques a la Sindicatura de Comptes. A les seves funcions de fiscalització i control de la legalitat, se n'hi sumen tres més. En primer lloc, la labor de supervisió de l'eficàcia, eficiència i economia del sector públic, fet que introdueix un canvi qualitatiu en les funcions d'aquest organisme, que a partir d'ara anirà més enllà de l'estricte control del compliment de la legalitat.

En segon lloc, l'avaluació del grau de compliment dels objectius pressupostaris assolit pels ens subjectes a la supervisió de la Sindicatura, ja sigui en l'àmbit del sector públic o en qualsevol modalitat de persona jurídica participada o finançada majoritàriament, de forma directa o indirecta, per la Generalitat de Catalunya o corporacions locals. D'aquesta manera, s'estén l'àmbit d'actuació de la Sindicatura a totes les entitats que gestionin o administrin fons públics, encara que els hagin rebut de forma indirecta. També fiscalitzarà els comptes de les universitats públiques de Catalunya.

Finalment, també se li encomana la fiscalització de la comptabilitat dels partits polítics, federacions i agrupacions d'electors. En aquest sentit s'inclou la comptabilitat anual de les forces polítiques, i no només el control de la gestió financera associada a les campanyes electorals, com succeïa fins ara. D'aquesta manera, la Llei augmenta el perímetre d'actuació de la Sindicatura per tal de promoure una major transparència del funcionament de les institucions públiques.

Més independència i transparència


El text manté l'estructura organitzativa actual de la Sindicatura de Comptes, però en reforça la independència i la transparència. Així, pel que fa a l'elecció i dedicació dels síndics, per un costat s'amplien les causes per no ser elegits a consellers, secretaris generals, interventors generals o alts càrrecs responsables de la tresoreria que hagin exercit el càrrec en els 4 anys anteriors (fins ara aquesta limitació estava fixada en 2 anys). Per l'altre, s'equipara el règim d'incompatibilitats dels síndics al dels alts càrrecs de la Generalitat.

La tramitació del Projecte de llei i l'entrada en vigor del nou text respectarà la vigència dels terminis pels quals van ser nomenats els actuals membres de la Sindicatura i, per tant, aquells membres que no estiguin afectats per processos de renovació exhauriran el seu període. De la mateixa manera, es mantindrà la composició actual de 7 síndics renovables cada 6 anys, i que podran repetir en el càrrec com a màxim una vegada.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH