La nova Llei de Pesca veurà la llum entre la desconfiança del sector

|

X. Prera.- El Govern aprovarà previsiblement en el Ple del Parlament una nova Llei de Pesca que, curiosament, el sector no considera prioritària. I és que segons les confraries de pescadors, la lluita per la pesca es fa a Europa.

Un dels aspectes destacats d'aquesta normativa és que a partir d'ara serà obligatori un informe ?no vinculant- de la Direcció General de Pesca i Acció Marítima davant de qualsevol actuació sobre el medi marí, com puguin ser la regeneració de platges i la construcció de dessalinitzadores.

La norma considera que aquestes actuacions tenen efectes col?laterals sobre els recursos pesquers i per això s'intentarà que el sector tingui alguna cosa a dir.

Però més enllà de qüestions puntuals com aquesta o la unificació de les llicències, la sensació en el sector pesquer està més a prop de la indiferència que de l'optimisme. I és que, segons afirma el president de la Federació de les Confraries de Pescadors de Catalunya, Eusebi Esgleas, la llei "no era necessària i com a sector no es va demanar".

I és que, assegura, "la batalla del sector pesquer, que fa molts anys que està en crisi, es juga a Brussel?les". És per això que tenen més confiança en una propera reunió, al mes de març, a la que acudiran els responsables del sector a nivell català, espanyol i europeu, que en la pròpia llei.

I és que adverteixen que el seu principal problema, el fet que "estem desapareixent en quota de mercat", no el pot solucionar la llei, no perquè sigui dolenta, sinó perquè ni la Generalitat ni el Govern espanyol tenen competències per fer-ho.

Regulació dels aqüífers

Un dels aspectes més destacats de la nova llei que presentarà el conseller Llena i que arriba al Ple amb 89 esmenes, és el dels aqüífers, que tenen un pes econòmic molt important al Delta de l'Ebre.

Així, la norma crea la Figura dels Plans Específics, que permetrà segons el Departament "efectuar una actitud proactiva de l'administració i del sector vers la recuperació dels recursos marins". A més, es crearan zones d'interès per l'aqüicultura, que regularà les actuacions de la zona on s'hagi fet l'esmentada declaració.

Ingressos extra

Per últim, si el projecte tira endavant es permetrà a les embarcacions de pesca que puguin dur a terme activitats educatives, científiques i turístiques, el que hauria de ser una font d'ingressos extra pels pescadors.

Llei del Cinema

D'altra banda, i entre d'altres qüestions, durant el Ple d'aquesta setmana el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, presentarà el projecte de llei del cinema, que afronta el primer debat en sessió plenària amb dues esmenes a la totalitat del PPC i del Grup Mixt.

Ribó, reelegit

La sessió començarà amb l'elecció del síndic de greuges, càrrec per al qual la comissió del Síndic de Greuges ha proposat per unanimitat l'actual síndic, Rafael Ribó. Per ser reelegit el candidat haurà de tenir el suport de tres cinquenes parts del ple, és a dir, un mínim de 81 dels 135 diputats.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH