Les noies resisteixen millor la crisi perquè estan millor formades

|

La joventut ha millorat la seva situació laboral i d'emancipació durant la darrera dècada, malgrat ser el col·lectiu que més rep l'impacte de la crisi segons l'informe "La joventut catalana al segle XXI.

En el mateix es fa una anàlisi del Sistema d'indicadors sobre la joventut a Catalunya" que han presentat la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila i el secretari de Joventut, Eugeni Villalbí. L'estudi, realitzat per l'Observatori Català de la Joventut, conclou que Catalunya comparteix amb bona part de països de l'Europa Mediterrània un model de benestar juvenil que depèn, principalment, de les característiques del mercat de treball, de les polítiques públiques que es duen a terme i del paper que assumeix la família de les persones joves.

Així, per al cas català, els indicadors defineixen un model d'ocupació juvenil marcat per taxes elevades d'atur i temporalitat, nivells baixos de qualificació del treball i dèficits de cobertura de la prestació per desocupació. En aquest sentit, la consellera ha recordat que "el col·lectiu jove és molt vulnerable davant la crisi, i és qui està rebent l'impacte més fort". Capdevila ho ha exemplificat explicant que "la taxa d'atur juvenil és, actualment, d'un 28%, el doble que la d'atur adult, que és d'un 14%. Aquesta diferència de 14 punts era de només 3 punts l'any 2007".

No obstant això, la consellera ha destacat que aquesta situació és conjuntural i que l'evolució durant la darrera dècada va ser positiva: van millorar els indicadors d'atur, temporalitat i els ingressos de les persones joves. Una millora deguda al cicle econòmic expansiu, molt vinculat al boom de la construcció i a la baixada del tipus d'interès, que va permetre compensar el fort increment del preu de l'habitatge. La taxa d'emancipació juvenil, en caiguda ininterrompuda des principis dels anys vuitanta, va experimentar una millora significativa durant els últims deu anys, però ha tornat a caure amb la crisi.

Les noies joves resisteixen millor la crisi perquè estan millor formades


L'atur juvenil femení, una de les variables clàssiques de la desigualtat de gènere, ha registrat una evolució positiva al llarg d'aquesta dècada. Les noies estan obtenint una qualificació educativa superior a la dels nois, molts dels quals van abandonar els estudis per aprofitar la bonança econòmica. Aquest fet està provocant que les noies estiguin resistint la crisi millor que els nois, cosa que fa anivellar els indicadors tradicionals de desigualtat: l'atur i la temporalitat.

Així mateix, l'informe posa de manifest alguns canvis socioculturals que estan transformant la joventut: l'aparició de noves formes de convivència no familiar com són els amics, companys de pis, llars unipersonals, etc; la caiguda de la nupcialitat en paral?lel a l'augment de les parelles de fet; l'emergència de nous canals de participació, molt més flexibles que els tradicionals; o l'impacte de les noves tecnologies, sobretot d'Internet, que en la gent jove és molt superior al del conjunt de la població.


Massa joves sense estudis, massa pocs amb formació professional


L'onada expansiva de l'economia es va nodrir, en bona part, de joves que abandonaven el sistema educatiu atrets per noves oportunitats laborals. Així doncs, durant aquesta dècada s'ha consolidat la polarització de l'estructura de les qualificacions entre la joventut: en un extrem, una massa important de joves que no tenen o que únicament tenen la titulació obligatòria; en l'altre, un percentatge molt elevat de joves, per sobre de la mitjana europea, amb titulacions superiors. Enmig, una proporció molt minsa de joves amb titulacions secundàries postobligatòries. Amb la crisi, apareix amb força el problema dels i les joves que havien abandonat el sistema educatiu abans d'hora i que ara es troben amb dèficits formatius.

La millora del sistema educatiu, el canvi de model econòmic i el reforç de les polítiques públiques d'ocupació i d'habitatge són claus per millorar la situació de la gent jove. En aquesta línia, la consellera ha destacat que "el Govern ha introduït reformes en el sistema educatiu, potenciant la formació professional; està desenvolupant el Pla Nacional de l'Habitatge, i ha impulsat l'Acord de Mesures per a l'Ocupació Juvenil", un pacte amb els agents socials pioner a tot l'Estat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH