Zapatero anuncia la prorroga dels 420 euros per als aturats

|

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha anunciat que el Consell de Ministres aprovarà aquest divendres la pròrroga de sis mesos de l'ajuda extraordinària de 426 euros mensuals per als aturats que han esgotat les altres prestacions contributives o assistencials.

Així ho ha anunciat davant el Grup Parlamentari Socialista reunit en el Senat per a establir les prioritats del nou període de sessions, en una intervenció en la que ha defensat les mesures adoptades fins ara pel Govern, incloses les propostes per a reformar el mercat laboral i el sistema públic de pensions.

Fins a ara, segons ha explicat, 300.000 persones s'han beneficiat d'aquesta prestació, i al prorrogar-la sis mesos beneficiarà a 200.000 més. "Mereix la pena fer aquest esforç" de cohesió social, ha argumentat, per a què els que han perdut la seva ocupació "tinguin, fins a on puguem, als poders públics del seu costat, ajudant-los".

La reforma no és 'tova' sinó 'pacífica'

En l'apartat de les reformes pendents, Zapatero ha defensat les línies proposades per reformar el mercat laboral i ha assegurat que no són "toves", sinó "pacífiques", perquè un dels objectius prioritaris és preservar la pau social en un escenari de greu crisi econòmica i elevat atur.

En el moment en que Espanya està "en trànsit de la recessió a la recuperació" és quan les reformes previstes seran més efectives, i per això ha desgranat les principals, com el pla d'austeritat, del qual ha assegurat que no afectarà "ni una" de les polítiques i prestacions socials essencials per a la cohesió ni a l'ajuda al desenvolupament, una afirmació que ha merescut els aplaudiments dels diputats i senadors socialistes.

Una d'aquestes reformes és la laboral, i en aquest punt Rodríguez Zapatero ha insistit que l'objectiu fonamental és reduir l'excessiva precarietat, "un condicionant seriós per al futur del nostre país".

Rodríguez Zapatero ha esbossat les línies bàsiques del document lliurat a patronals i sindicats, "dens en contingut", i ha respost "a aquells a qui els agrada la mà dura" i titllen el text de "light, tou", per deixar clar que en la seva opinió és "pacífic", perquè està concebut "per a la concertació, per al diàleg, per l'acord social, perquè aquesta és la nostra manera d'entendre com es governa l'economia".

Ha reiterat de preservar la pau social en un escenari de crisi econòmica i d'elevat atur ha estat un objectiu fonamental del Govern, i per això les reformes s'han d'abordar amb acord social.

Felicita a empresaris i sindicats


D'altra banda, Zapatero ha felicitat a empresaris i sindicats per l'acord sobre negociació col·lectiva per als propers tres anys en el que fixen una pujada salarial de l'1% per a aquest exercici.

El president del Govern ha assenyalat que és una "boníssima notícia", que "dóna estabilitat, seguretat i confiança" a les empreses i que "ajudarà a la recuperació" econòmica.

Així, Zapatero ha subratllat que aquest "camí de cooperació i el diàleg" és el que s'ha de seguir perquè "els millors aliats per a la recuperació econòmica són els acords entre patronal i sindicats".

Destaca la fortalesa de l'economia espanyola davant els 'moviments especulatius'

Zapatero ha defensat la "solvència i fortalesa" econòmica d'Espanya tot i la "greu" crisi mundial i davant els "moviments especulatius".

Davant els diputats i senadors socialistes, el president ha desgranat les mesures empreses en els darrers mesos i ha subratllat que les arques públiques no han injectat "un sol euro" en el sistema financer, del qual més aviat obtindran "algun benefici".

Amb aquesta premissa ha conclòs que el sistema financer espanyol ha reaccionat a la major crisi dels darrers vuitanta anys "com un dels més sòlids i forts de tots els països desenvolupats" gràcies a un adequat mecanisme de control i supervisió i per la bona gestió de les pròpies entitats.

Quan es parla "de les debilitats i fortaleses" dels països davant la crisi, ha subratllat el president, s'ha de comprovar "com ha resistit" Espanya i constatar que el mapa d'entitats és "pràcticament el mateix" que abans de la crisi , mentre que en alguns dels països més desenvolupats el cost dels rescats pesarà "a mitjà i llarg termini".

Per reforçar aquesta idea de "fortalesa", el president ha afirmat que tot i la crisi Espanya té el PIB més alt de la història, un 13% superior al del 2003, la renda per càpita ha crescut un 23% des d'aquest mateix any i per primera vegada és a la mitjana europea, i la xifra d'atur és "alta" però també Espanya compta amb la major taxa de protecció per desocupació de la seva història.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH