Les franges horàries del Servei de Rodalies en mans de la Generalitat

|

Els membres de la Comissió Mixta de Transferències Administració de l'Estat-Generalitat han signat un conveni per a establir els criteris de col·laboració en la utilització de Rodalies.

En la signatura han estat presents el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, el secretari d'Estat de Planificació i Infraestructures, Víctor Morlán, i el president d'ADIF, Antonio González.

Mitjançant el present document s'estableixen les bases de col·laboració per a garantir una adequada gestió del tràfic i una correcta explotació i permetrà a la Generalitat d'una banda adquirir el dret d'accés a la infraestructura i per una altra controlar i vetllar per la qualitat del servei prestat, i consensuar un conjunt de compromisos amb ADIF quant a fiabilitat, disponibilitat i gestió d'incidències, que es penalitzaran econòmicament en cas d'incompliment.

La Comissió Mixta de Transferències Administració de l'Estat-Generalitat va acordar el passat 29 de desembre el traspasso del servei de Proximitats al Govern de la Generalitat. L'acord ha convertit la Generalitat en l'autoritat ferroviària de Proximitats a partir del 1 de gener de 2010 i li reconeix la potestat per a continuar encarregant-se el servei en Renfe-Operadora o bé triar un altre operador a partir del 2012.

Les competències traspassades són les quals estableix l'article 169 de l'Estatut d'Autonomia en relació als serveis ferroviaris de Proximitats: gestió, regulació, planificació, coordinació i inspecció dels serveis i les activitats i la potestat tarifaria sobre el servei que actualment dóna Renfe-Operadora.

La materialització d'est traspasso fa necessària la signatura de convenis per a determinar el paper i la colaboraciónde cadascuna de les parts implicades, i per això, a mitjan gener la Generalitat, ja va signar amb Renfe-Operadora un conveni sobre l'adreça i la gestió del servei de Proximitats.

Control de les franges horàries lliures i determinació de responsabilitats


En virtut d'aquest acord, ADIF assigna a la Generalitat totes les franges horàries vinculades a la prestació dels serveis ferroviaris de Proximitats a Barcelona. A més, dintre dels 30 dies naturals següents a aquesta signatura, ADIF li comunicarà les franges horàries addicionals lliures per a poder incrementar la capacitat del servei.

Per a donar una resposta eficaç a les necessitats dels serveis de Proximitats de Barcelona, la Generalitat i ADIF col·laboraran en la programació de freqüències i horaris, organització de línies per a garantir una gestió adequada del tràfic i una correcta explotació de la capacitat de la xarxa. Per això, ADIF preveurà en la programació de surcos les necessitats de fluïdesa i agilitat dels serveis de Proximitats, per a garantir la mobilitat en el seu àmbit geogràfic.

La signatura de la Generalitat comportarà el dret d'accés a la infraestructura adjudicada i les corresponents bifurcaciones i desviacions de la xarxa gestionada per ADIF, així com el dret a rebre el servei de control de circulació dels trens, inclosa la senyalització.

A més, ADIF facilitarà a la Generalitat ial'operador designat per a la prestació dels serveis de Proximitats, l'accés a les aplicacions de consulta d'horaris i de localització dels trens en temps real, així com sistemes o aplicacions en aquest sentit que implantin en el futur.

També, ADIF facilitarà a la Generalitat la informació i instruments necessaris perquè pugui realitzar un seguiment dels indicadors de qualitat del servei prestat.

A més, el conveni preveu que, al llarg del 2010, les parts establiran els compromisos de qualitat que assumeix ADIF, com administrador de la infraestructura, quant a fiabilitat, disponibilitat i la gestió d'incidències en la xarxa utilitzada pels serveis de Proximitats de Barcelona, que haurien de ser coherents amb l'establert en el contracte programa 2007-2010. Posteriorment, les parts subscriuran un protocol addicional per a establir els compromisos de qualitat assumits per ADIF i els efectes econòmics que es derivaran en cas d'incompliment.

Quant a la gestió del sistema de control, de circulació i de seguretat correspondrà a ADIF i no podrà ser encomanades a tercers, d'acord amb la Llei del Sector Ferroviari.

Per a garantir l'execució i el compliment d'aquest acord, s'establirà una comissió de seguiment formada per dos representants de cadascuna de les parts, que s'encarregaran d'analitzar els nivells de qualitat amb que ADIF presta els serveis i establir les repercussions econòmiques que procedeixin, determinar les actuacions en cas d'incidències amb alteracions significatives, promoure millores en els serveis, analitzar les millores tècniques i de gestió de la infraestructura, així com les afectaciones programades per obres, entre ' uns altres.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH