Sindicats i patronal aproven la proposta del Govern de reforma laboral

|

Servimedia.- Els agents socials han mostrat el seu suport a la reforma laboral que els ha plantejat aquest divendres el Govern espanyol. Encara no hi ha acord, però totes les parts s'han compromès a treballar en la reforma "l'abans possible".

A la roda de premsa, Zapatero "ha ratificat" que en la proposta de l'Executiu "no hi ha res sobre acomiadaments", sinó que es centra en "facilitar" l'ocupació indefinida.

El cap de l'Executiu ha destacat que la reflexió principal d'aquesta reforma es "centrarà" en l'actual contracte de foment de l'ocupació estable, que té una indemnització per acomiadament de 33 dies per any treballat i que està sent "infrautilitzat" pels empresaris.

Zapatero ha assegurat que l'objectiu serà "revisar i ampliar" aquesta modalitat contractual, encara que la seva utilització ja està oberta a gairebé tots els col?lectius, com els joves entre 16 i 30 anys, els majors de 45 anys, les dones que estiguin en atur o aquelles persones amb càrregues familiars.

La intenció de l'Executiu serà "facilitar les coses a les empreses i als treballadors". "Aquesta és la línia que portarem", ha dit, i ha afegit que el Govern "anirà concretant la proposta sobre la nova utilització del contracte indefinit".

Així mateix, ha subratllat que la seva intenció és reformar aquest model de contracte "per a que serveixi de llit per a l'increment de la contractació indefinida".

En aquest sentit, el president del Govern ha subratllat que la negociació de la reforma laboral "trobarà un transcendental suport" en l'acord que estan tancant empresaris i sindicats sobre els convenis i que podia concloure "en els pròxims dies".

El text de l'Executiu es centra, segons el president, en atacar la "excessiva temporalitat del nostre mercat de treball", amb la incorporació de possibles canvis en la contractació temporal i "suggeriments per enfortir i eixamplar les contractació indefinida".

També inclou la reforma de l'actual configuració del contracte a temps parcial, que, segons Zapatero, "té un llarg recorregut" per desenvolupar a Espanya.

A més, proposa revisar les actuals bonificacions a la contractació que "han esgotat la seva potencialitat" i han de reformar-se, per centrar-se en els col?lectius amb més dificultats de trobar una feina: joves, discapacitats i dones víctimes de violència de gènere.

Davant les crítiques a l'actual model de relacions laborals, Zapatero ha recordat que "és el que jo em vaig trobar quan vaig arribar a la Presidència", i ha advertit sobre les dificultats per aconseguir un acord en una reforma que "abordi de veritat el problema de la dualitat i que millori la contractació indefinida".

"Estem en el llindar de la recuperació", segons Zapatero

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha afirmat que Espanya està "al llindar" del creixement econòmic, segons l'últim estudi del Banc d'Espanya que situa la caiguda del PIB en l'últim trimestre de 2009 al -0,1 %.

"Més enllà de les pertorbacions serioses dels mercats financers, l'activitat econòmica continua donant senyals de recuperació", ha assegurat el president de l'Executiu.

Així mateix, Zapatero ha apuntat que, "tot i l'augment de la xifra de desocupats" al mes de gener, l'informe del Banc d'Espanya indica que "s'ha seguit atenuant el ritme de deteriorament" del mercat laboral "i també en matèria de creixement econòmic ".

El cap de l'Executiu ha assenyalat també que hi ha altres indicadors que "confirmen aquesta recuperació" de l'economia espanyola, encara que "a poc a poc".

Davant aquesta situació, Zapatero ha assegurat que "la volta al creixement s'anirà consolidant el 2010", i ha augurat que les diferents reformes que està impulsant el Govern "li donaran suport".

La Patronal és la part més optimista a la negociació

En roda de premsa després de reunir-se amb el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, Díaz Ferrán ha celebrat la represa del diàleg sobre el mercat de treball i ha subratllat que tant empresaris, com sindicats i Executiu s'han compromès a treballar en la reforma "l'abans possible".

Sobre el contingut de la proposta, el dirigent empresarial ha assegurat que és "positiu i lògic" que en el document del Govern "no hi hagi cap proposta concreta", sinó que només fixi els temes a dialogar i deixi per al diàleg tripartit "el desenvolupament d'aquestes línies d'actuació".

Els sindicats celebren l'eliminació dels elements més conflictius

El secretari general d'UGT, Cándido Méndez, ha celebrat després de la reunió d'agents socials que en la proposta de reforma laboral elaborada per l'Executiu no hi ha un "gir brusc" en la política similar al que hi va haver en el document del Govern sobre pensions.

En roda de premsa, després de reunir-se amb el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, Méndez ha assenyalat que el contingut de la proposta "té un abast suficient, i una flexibilitat suficient" per poder avançar en la negociació de la reforma del mercat de treball.

No obstant això, el líder d'UGT ha advertit al cap de l'Executiu que el context social en què s'ha de desenvolupar aquesta negociació "és complicat" a causa de la polèmica i les crítiques que ha provocat la proposta de reforma de les pensions en el si del sindicat.

Per la seva banda, el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, ha destacat que el text per a la reforma del mercat de treball elaborat pel Govern no inclou els "elements més conflictius".

El dirigent de CCOO ha assegurat que "els elements més conflictius que han anat aflorant en els últims dies, no estan explicitats".

Toxo ha destacat que el document "serveix per establir les bases" de la negociació i, encara que ha admès que "té més literatura de la que esperàvem", ha afirmat que "no està buit de contingut".

Així, ha destacat que, en principi, i a falta d'una lectura més a fons, "no es perceben" indicacions que donin peu a pensar que el diàleg es pogués "embarrancar".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH