La recessió continua

|

SERVIMEDIA.- L'economia es va contreure un 0,1% en l'últim trimestre de 2009, en comparació del trimestre precedent, quan el PIB va caure un 0,3%. D'aquesta manera, el deteriorament de l'economia es va moderar entre octubre i desembre, segons el Banc d'Espanya.

Per la seva banda, l'economia espanyola va caure un 3,1% en el quart trimestre, si es compara amb el mateix període de 2008, nou dècimes menys que en el trimestre previ. Amb aquest tancament d'any, el PIB hauria descendit a una taxa del 3,6% en el conjunt de l'exercici 2009, la major caiguda de l'activitat de les últimes dècades. Aquesta dada del -3,6% coincideix amb la previsió del Govern sobre l'evolució de l'economia espanyola durant el passat any.

Segons l'organisme que governa Miguel Ángel Fernández Ordóñez, aquesta evolució del PIB "estaria reflectint el fet que la reculada de la demanda nacional s'ha fet menys pronunciat, fins a situar-se en el -4,8%, encara que això seria conseqüència, en part, dels efectes d'algunes mesures públiques amb impacte transitorio -com el Pla 2000E, que incentiva la compra d'automòbils nous, i el Fons Estatal d'Inversió Local-".

Per la seva banda, la demanda exterior neta amortiguó l'impacte de la contracción de la despesa interna sobre l'activitat, amb una contribució positiva al creixement del PIB de 2,2 punts percentuals en el quart trimestre.

El Govern assegura que no és cap sorpresa

El secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, ha assegurat que la dada de contracción del PIB en un 0,1 per cent no representa cap "sorpresa" per al Govern, que espera taxes positives de crecimento econòmic a partir de la segona meitat de l'any.

Ocaña, que ha participat avui en la reunió de la Cosac en el Senat, amb representació dels Parlaments dels 27 membres de la Unió Europea, ha assegurat que aquest descens "coincideix amb la previsió del Ministeri d'Economia".

El lleu descens del PIB ve a confirmar, segons el secretari d'Estat, "que estem més prop del fons" de la crisi i, per tant, més prop de tornar al creixement.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH