Enguany el riu Ter veurà augmentat el seu cabal


|

Les obres d'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera i de la canonada que la connectarà amb la potabilitzadora del Ter permetran, juntament amb altres actuacions reduir progressivament la derivació del Ter cap a l'àrea metropolitana de Barcelona .

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, acompanyat pel director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Manuel Hernández, pel gerent d'Aigües Ter Llobregat, Joan Compte, i el director dels serveis territorials a Girona, Emili Santos, han visitat les obres que estaràn acabades el segon trimestre de 2010 i tenen un pressupost total d'uns 90 milions d'euros.

Allà Francesc Baltasar ha recordat que durant l'any 2009 aquesta derivació cap a l'àrea metropolitrana ha estat de 159 hm3, 30 menys que els any anteriors i que per tant, el compromís de reducció s'ha aplicat de manera anticipada, ja que estava previst iniciar-se durant aquest 2010. A més, el conseller ha anunciat que el Departament de Medi Ambient i Habitatge preveu augmentar, al llarg d'aquest any, el cabal circulant del Ter a Girona a una mitjana de 3,7 m3/s.

En total s'invertiran 140 milions d'euros en aquests treballs, que permetran doblar la capacitat actual de la dessalinitzadora ?passarà a produir fins a 20 hm3 d'aigua anuals-. Això farà possible disposar d'entre 10 a 14 hm3 anuals de nou recurs per al sistema Ter-Llobregat.

L'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera, prevista a la planificació de l'Agència Catalana de l'Aigua i amb un cost de 48,6 milions d'euros, és una de les actuacions que es van avançar durant el període de sequera viscut a Catalunya entre el 2007 i el 2008 i és previst que finalitzi durant el primer trimestre d'aquest any.

L'artèria que transcorrerà entre la planta de la Tordera i la potabilitzadora del Ter permetrà transportar uns 2 m3/s fins a un dipòsit a Fogars de la Selva i des d'aquest punt l'aigua arribarà per gravetat fins a la planta del Ter.

Aquesta canonada serà reversible des de la planta del Ter fins a Hostalric i tindrà diferents ramificacions cap a poblacions que ja n'han sol?licitat la connexió: Tordera, Fogars de la Selva, Vidreres, Sils, Riudarenes, Santa Coloma de Farners, Hostalric, Sant Celoni, Santa Maria de Palautordera i Sant Esteve de Palautordera. Tanmateix es deixaran punts de connexió preparats per a futures incorporacions d'altres municipis.

La longitud total de la canonada serà d'uns 50 quilòmetres, amb diàmetres entre 1.400 i 1.200 mm. Una estació de bombament ubicada al costat de la dessalinitzadora impulsarà l'aigua fins el dipòsit de Fogars de la Selva de 10.000 m3 de capacitat.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH