Els nens catalans tenen el seu primer mòbil als 10 anys

|

Els joves catalans cada vegada obtenen abans el seu primer mòbil i ordinador, segons l'estudi de noves tecnologies de l'Agència Catalana de Consum. El 90% dels estudiants de secundària s'ha configurat un perfil cibernètic i el 92% té msn.

Segons l'estudi 'Els joves i les nTICs' (noves tecnologies) el 92% dels joves catalans té messenger. Entre els diferents hàbits de consum informàtic, destaca que els nois tenen més tendència a jugar online i a penjar vídeos al Youtube, mentre que les noies, solen tenir pàgines personals com Metroflog o Myspace

Cada cop els joves comencen a tenir mòbils i/o ordinadors abans. Els joves d'11-12 anys van tenir el seu primer mòbil als 10,3 anys i el seu primer ordinador als 8,1; mentre que els joves de 16-17 anys van tenir el seu primer mòbil als 11,9 anys i el seu primer ordinador als 10,8.

L'estudi també indica que la majoria dels joves no es paga el seu ordinador o mòbil, sinó que són familiars, normalment, els que els paguen. Per això, els joves no tenen constància del valor dels seus aparells. Malgrat això, els factors que busquen els joves als aparells informàtics responen més a característiques tècniques que a criteris emocionals.

A més, pels estudiants de secundària l'entorn virtual no s'associa a una plataforma per a la compra, ja que tan sol el 17% compra per Internet
El 90% dels estudiants de secundària configuren un perfil de jove online.

Aquestes són algunes de les conclusions que ofereix l'estudi Els joves i les nTICs (noves tecnologies) d'accés a l'entorn virtual, que té com a finalitat conèixer els hàbits del consum dels joves estudiants no universitaris de Catalunya per tal d'elaborar propostes de tallers d'educació del consum i dissenyar les futures polítiques informatives i educatives de l'Agència Catalana de Consum.

L'estudi ha estat realitzat per l'Escola del Consum de Catalunya (ECC) a través d'una enquesta realitzada a 1035 alumnes d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) que van assistir als seus tallers entre el novembre de 2008 i el maig de 2009.

La presència de mòbils i ordinadors en la vida dels joves

El 92,27% dels estudiants d'ESO enquestats tenen mòbil i el 96,71 ordinador. Més de la meitat dels enquestats compten amb un ordinador familiar, mentre que el 45% té un de personal. La majoria de joves apunten que el seu ordinador ha costat menys de 900? i afirmen que acostumen a tardar en renovar-lo uns tres anys. L'edat mitjana en què es té el primer ordinador oscil?la entre els 6 i els 12 anys.

Cada cop els joves comencen a tenir mòbils i/o ordinadors abans: els joves d'11-12 anys van tenir el seu primer mòbil als 10,3 anys i el seu primer ordinador als 8,1; mentre que els joves de 16-17 anys van tenir el seu primer mòbil als 11,9 anys i el seu primer ordinador als 10,8.

En el cas del gènere, cal apuntar que el percentatge de noies que compten amb mòbil és més alt que el de nois (95,7% i 89,2%, respectivament) i aquestes tenen dispositius més cars.

Els joves i l'entorn virtual

Les principals plataformes que els joves utilitzen per accedir al món de la virtualitat són l'ordinador (95,94%), la consola (18,07%) i el mòbil (10,24%). Els espais web que visiten a través d'aquests canals són els espais de tipus personal (24,5%) i els xats (21,8%), seguits dels espais de música i vídeo (17,4%), el correu electrònic (16,4%), les descàrregues (12,6%) i els cercadors (10,8%).

D'altra banda, la gran majoria de joves no utilitzen ni Internet ni els sms per fer compres (80% i 89%, respectivament). No obstant, el percentatge que sí que utilitza aquestes plataformes, acostuma a adquirir productes o serveis relacionats amb l'oci (30,99%), la imatge personal (25,73%) i la tecnologia (19,3%).

Pel que fa a les pàgines personals, quasi tots els joves enquestats tenen messenger (92%), més de la meitat tenen fotolog (57,1%) i quasi una tercera part tenen facebook (29,3%) i metroflog (29,9%). A més, el 77,97%, obté música que escolta d'Internet de forma gratuïta i només un 1,93% paga per aquest servei.

Si es fa referència al gènere, els nois acostumen a connectar-se a Internet des de la consola en percentatges més elevats que les noies (26,74% i 8,01%, respectivament); compren més per Internet que elles (19,78% i 12,73%) i accedeixen diàriament a espais web més diversos, relacionats amb els jocs, els esports i les descàrregues. De la mateixa manera, els nois tenen més tendència a jugar on line (59,3%) i a penjar vídeos al Youtube amb més freqüència (11,8%). Les noies, en canvi, solen tenir pàgines personals com Metroflog o Myspace en major percentatge que els nois i acostumen a connectar-se de forma quotidiana a pàgines personals (37,58% i 12,64%, en el cas dels nois) i a xats (27,52% i 16,67%).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH