Què es farà a Catalunya amb els milions del segon Pla d'Inversió Local?

|

X. Prera.- Avui acaba el plaç per què els municipis d'arreu d'Espanya presentin els projectes al Fons Estatal per a l'Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL). Què han demanat les principals ciutats de Catalunya?

Quan, allà pel mes d'octubre, el Govern va aprovar el nou Pla E d'inversió local, es va anunciar que s'hauria de destinar prioritàriament a projectes de desenvolupament sostenible en els vessants mediambiental i de recolzament a la innovació econòmica i social.

Un cop tancat el procés, la conclusió és que sí, els principals ajuntaments catalans han demanat projectes que responen a un canvi de model econòmic, però que també s'ha aprofitat per tirar endavant projectes que, donada l'actual situació de crisi econòmica i d'ofegament municipal estaven estancats.

És el cas, per exemple, de Lleida, que aprofitarà per fer una reforma integral de l'avinguda Pearson, que discorre en paral·lel al riu Segre. En aquesta zona s'hi construiran 5.000 metres quadrats de voreres, un carril bici, 85 nous punts de llum, 52 bancs i cadires i 26 papereres, a més de l'ajardinament de la zona més propera al riu. En total, aquesta actuació tindrà un cost de quasi dos milions d'euros.

A Barcelona, la gran aposta és, a banda de la millora de la gestió de tràmits municipals a través d'Internet, la rehabilitació d'edificis. Entre d'altres, hi haurà millores a l'antiga fàbrica Fabra i Coats, als mercats del Ninot i dels Encants o al Castell de Montjuïc.

A més, s'iniciaran nous projectes con la construcció del Zoo Marí o el Conservatori de grau professional de música. En total, el FEOSL destina 175 milions d'euros per a Barcelona, que permetrà fer un total de 170 projectes.

Tarragona reforma la Tabacalera

El gran projecte a Tarragona és la reforma de la Tabacalera, pel que s'invertiran quasi vuit milions d'euros. L'objectiu del consistori es convertir aquesta nau en un equipament cultural i social de primer ordre.

La remodelació permetrà realitzar tres actuacions diferents. En primer lloc, es transformarà el magatzem número 1 en la Capsa Jove, un espai que donarà cabuda a les dependències de 'TGN Impulsa', els serveis de joventut de l'Ajuntament i la seu de l'Associació de Músics de Tarragona.

D'altra banda, un segon magatzem es transformarà en la seu del Centre de la Imatge i Gestió Electrònica de Documents (CIGED), que reagruparà en un únic edifici l'arxiu històric i administratiu municipal, així com el fons fotogràfic. Per últim, es crearà l'Espai Tabacalera, de 5.900 metres quadrats d'arquitectura, paisatgisme i sostenibilitat.

Girona, amb l'energia verda

A Girona les inversions més importants giren al voltant de l'energia verda. Així, es substituiran les llums de vapor del Barri Vell per halogenurs metàl·lics de cremador ceràmic, el que permetrà estalviar fins a un 90% d'energia. A més, es canviaran el 60% dels semàfors de la ciutat i s'instal·laran plaques fotovoltaiques per generar energia a MercaGirona. Tots tres projectes tenen un cost de quasi dos milions d'euros.

Viladecans i Santa Coloma de Gramenet, tecnologia i ensenyament

Les grans ciutats de l'àrea metropolitana fan una significativa aposta per les noves tecnologies i l'ensenyament. En el cas de Viladecans, on l'Ajuntament fa anys que treballa amb un ambiciós projecte d'instal·lació de fibra òptica per a la ciutadania, bona part dels quasi set milions que el fons es deixa a la ciutat s'invertiran en donar embranzida a aquest projecte.

Així, en l'àmbit domèstic es preveu el desplegament de fibra òptica per a un programa pilot de xarxa de molt alta velocitat a les llars (875.000 euros) i el desenvolupament d'una xarxa social d'accés a Internet Wi-Fi (250.000 euros). En l'àmbit educatiu, s'hi milloraran les escoles públiques amb la dotació de pissarres electròniques (223.850 euros), projectors (219.520 euros) i ordinadors portàtils (148.480 euros). També es millorarà l'atenció electrònica municipal i s'implantarà un sistema intel·ligent de gestió de la mobilitat local (484.180 euros).

A Santa Coloma l'estrella serà l'educació. S'hi construiran dues noves escoles bressol i es farà front a la remodelació de diferents centres educatius de primària i secundària. Entre ambdues actuacions s'hi invertiran quasi sis milions d'euros.

Rehabilitar edificis per a l'estudi i la formació

En el context del canvi econòmic, hi ha localitats que han optat per remodelar edificis que contribueixen al mateix. És el cas de Sabadell, que amb una inversió d'1,5 milions d'euros millorarà substancialment l'edifici annex a la Fira Sabadell per a la promoció empresarial, científica i tecnològica.

En un sentit similar, a Roses es destinaran quasi dos milions d'euros a la construcció del nou equipament Ca l'Anita, situat a la plaça de Sant Pere, que ha d'esdevenir referent en àmbits socioculturals i de formació per a la ciutadania.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH