Fins a 7,8 milions per al municipi per acollir el magatzem de residus radioactius

|

SV.-El municipi per acollir el Magatzem Temporal Centralitzat de residus d'alta radioactivitat rebrà anualment una assignació que podrà arribar fins als 7,8 milions d'euros.

El Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç ha obert la convocatòria pública per a determinar els municipis interessats en ser candidats a que el seu terme municipal alberg el magatzem, segons publica aquest dimarts el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).


El projecte consisteix en la construcció d'un MTC per a l'emmagatzematge en sec, durant un període de 60 anys, del combustible gastat i residus vitrificats d'alta activitat, i un centre tecnològic que facilitarà les activitats necessàries per a l'assentament d'empreses. Així mateix, com a suport a aquestes dues instal.lacions el projecte comptarà amb les infraestructures necessàries per a l'assentament d'empreses, per al que es preveu inicialment una superfície d'unes 5 hectàrees.


La previsió d'inversió total és d'uns 700 milions d'euros. Per a la construcció de les instal.lacions s'estima una mitjana diària d'uns 300 treballadors durant els cinc anys de la primera etapa, amb algun pic de fins a 500 treballadors.


La instrucció i l'impuls del procediment de selecció de l'emplaçament correspondran a la Comissió Interministerial. Els municipis interessats tenen un termini d'un mes, a comptar des del dia següent a la publicació en el BOE de la convocatòria pública, per presentar les seves candidatures.


Un cop analitzades totes les sol licituds, la Comissió Interministerial aprovarà una llista provisional.


A continuació es procedirà a l'anàlisi del terme municipal dels candidats definitius i, després d'aquest tràmit, es comunicarà als afectats les zones no aptes per a albergar l'ATC i el seu centre tecnològic. Els municipis tindran un mes per aportar informació sobre terrenys alternatius.


Són considerades zones no aptes les àrees que formen part de la Xarxa Europea de la Conservació de la Natura, Natura 2000, incloent Parcs Nacionals, Parcs Naturals i altres figures equivalents la gestió dels quals correspon a les comunitats autònomes, els Llocs d'Importància Comunitària (LICS) i les Zones d'Especial Protecció d'Aus (Zepas).


També estan excloses zones protegides del Ministeri de Defensa, forests d'utilitat pública i terrenys que formin part de la Xarxa Espanyola de Vies Pecuàries, així com àrees en les que existeixin elements d'interès patrimonial i emplaçaments que requereixen que el transport es porti a terme necessàriament per via aèria o marítima.


Finalment, la Comissió estudiarà els terrenys proposats i elaborarà un informe de proposta que reflectirà els avantatges dels diferents llocs des del punt de vista de viabilitat, llicències i desenvolupament del projecte. L'informe es remetrà al Govern que, mitjançant acord del Consell de Ministres, ha de designar l'emplaçament escollit per a l'ATC i el seu centre tecnològic.


D'altra banda, Indústria ha obert el tràmit d'audiència pública per a modificar la normativa que estableix els criteris de repartiment de fons per Enresa als municipis situats a l'entorn d'instal·lacions nuclears que emmagatzemen combustible gastat o residus radioactius.


Els municipis amb dret a assignació són els situats dins d'una distància determinada (superfície municipal a menys de 10 km o nucli poblacional a menys de 20 km) a una instal lació nuclear (ja sigui una central nuclear o una instal·lació d'emmagatzematge).


L'esborrany d'Ordre Ministerial estipula per a l'emplaçament de l'ATC una quantitat de 6 milions d'euros, si bé podrà ascendir a un màxim de 7,8 milions d'euros anuals, tenint en compte la part fixa i el cofinançament de projectes.


Amb aquesta modificació es busca incrementar les inversions dels municipis en la seva diversificació productiva.


A més, en compliment del que disposa el Pla Garoña, la partida de cofinançament s'incrementa des del 25% o el 30% previst fins al 50%, per a aquelles instal.lacions la data de cessament de l'activitat hagi estat determinada. Aquest increment regirà durant els quatre anys anteriors a la data de cessament definitiu de l'activitat.


En resum, l'increment dels fons destinats als municipis nuclears a través del mecanisme de cofinançament respecte a la situació actual pujaria en conjunt a un màxim de 7,55 milions d'euros a l'any (dels quals 1,05 milions correspondrien al mecanisme específic dissenyat per Garoña). Aquesta quantitat se suma als 21,7 milions que reben actualment els municipis nuclears.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH