Saura i Chaves tanquen el traspàs de Rodalies i posen les bases per la cessió dels Regionals

|

X. Prera.- El ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, i el conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, han signat el traspàs de Rodalies. En 2011 la Generalitat decidirà si renova el contracte programa amb Renfe Operadora.

A banda de tancar el tràmit de la gestió de Rodalies, que dependrà de la Generalitat a partir de l'1 de gener de 2010, ministre i conseller han posat les bases per al traspàs d'altres serveis ferroviaris com els Regionals, que segons l'Estatut també haurien de passar a dependre de la Generalitat en tant en quan serveis que només operen a una autonomia.

Tant Saura com Chaves han reconegut que "entre finals de gener i principis de febrer" es convocarà una nova reunió de la Comissió Mixta Estat Generalitat en què es "s'obriran noves ponències per a nous traspassos". Entre ells figurarà el dels trens Regionals, que el Govern català també aspira a gestionar en els pròxims anys complint així un mandat estatutari. A més, en aquesta reunió també es tancarà el traspàs de la inspecció laboral.

Pel que fa al traspàs de Rodalies, Chaves ha explicat que si bé aquest any la Generalitat haurà de complir amb el contracte programa que concedeix la titularitat de Renfe Operadora, a partir de 2011, quan aquest compromís guanya, l'executiu català serà lliure per decidir "si prorroga el contracte programa o designa a una altra operadora ".

La Generalitat assumirà les funcions de regulació del servei de Rodalies, la inspecció, el règim sancionador per infraccions, l'establiment de tarifes, les condicions dels contractes de transport de viatgers, els serveis mínims en cas de vaga i la resoluicón de les reclamacions els viatgers.

Segons el ministre, l'Estat continua amb les seves funcions en relació a les infraestructures ferroviàries i va matisar que hi haurà 2.880 milions d'euros en inversions independentment d'aquesta transferència, per la qual cosa ha assenyalat que Catalunya és la comunitat que més fons rep en aquest concepte.

Satisfacció de la Generalitat

Per la seva banda, el conseller català d'Interior, Joan Saura, ha expressat la seva "satisfacció" per l'acord i l'ha definit com un dels més importants de l'anterior Estatut i el més important després de l'aprovació del nou Estatut.

"No estem davant d'una competència burocràtica perquè afecta quatre milions de ciutadans", ha afirmat, per afegir que és necessari arribar a acords sobre organismes supranacionals estatals que tinguin incidència sobre infraestructures ferroviàries catalanes.

Joaquim Nadal insta a no creure en miracles


El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha alertat que "ningú" esperi "miracles" després del traspàs del servei de Rodalies a la Generalitat perquè les millores seran graduals.


Nadal creu que no s'han de crear "falses expectatives" perquè les millores seran "progressives", començant per treballar per aconseguir "una major proximitat en l'atenció a l'usuari", personalitzar el servei, la imatge dels combois i l'anàlisi de les possibilitats de franges horàries i la manera de ver servir els diferents serveis.


Joaquim Nadal ha llançat un missatge a CiU dient que l'acord "posa en entredit" la crítica que pot fer la formació titllant l'acord de "transferència amputada" perquè falten els regionals i els de mitja distància. S'ha culminat la transferència, "cosa que ells no van fer i ara arrencaran els regionals en els mateixos termes i espero que amb la mateixa eficàcia", ha assegurat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH